Alma és körte téli tárolása – ezzel csökkentse a veszteségeket

A növények természetes anyagcsere folyamatai nem állnak le a betakarított terményekben sem. Egyes növények ezalatt etilént adnak le, ez pedig segíthet az alma és körte téli tárolása során.

Az etilén gyorsítja az érést, ezt használhatja fel ön is az alma és körte téli tárolása során

A növények természetes anyagcsere folyamatai a betakarított terményekben sem állnak le. Oxigént használnak el, miközben hő, szén-dioxid, vízpára, és egyéb anyagok keletkeznek.

Árthat és használhat is az etilén az alma és körte téli tárolása alatt - Fotó: Pixabay, Mihail_hukuna
Árthat és használhat is az etilén az alma és körte téli tárolása alatt – Fotó: Pixabay, Mihail_hukuna

Az etilén egy olyan hormonhatású gáz, amelyet egyes termények (alma, paradicsom) nagy mennyiségben adnak le közvetlenül érés előtt. Hatására a keményítő és a szerves savak cukorrá alakulnak, a pektin pedig lebomlik, ettől a gyümölcs megpuhul. Az etilénnek ezt a hatását használják ki a gyümölcs nagykereskedésekben, így időzítik az egyes tételek utóérését. A félig éretten szedett, hideg, oxigénszegény környezetben szállított gyümölcsöket etilénnel kezelik, amitől gyorsan elérik a kívánt színt és érettségi állapotot. Az anyagot a Biokultúra weboldalának összeállítása alapján tesszük közzé.

Vannak etilént termelő és vannak etilénre erőteljesen reagáló zöldségek gyümölcsök is.
Etilént termel:
  • alma
  • burgonya
  • cukkini
  • körte
  • őszibarack
  • paprika
  • paradicsom
  • szilva
Etilénre érzékeny:
  • alma
  • kajszi
  • káposztafélék
  • körte
  • őszibarack
  • padlizsán
  • paradicsom
  • szilva
  • zeller
  • kisebb mértékben pedig a szőlő és a paprika.
Tárolási tanácsok

Ha a félig érett körte, őszibarack vagy paradicsom érését akarja gyorsítani, tegyen melléjük almát. Ha viszont szeretné késleltetni az etilénre érzékeny zöldségek vagy gyümölcsök érését, ne tegye azokat etilént kibocsátók mellé.

Az alma és a körte nagyon sok etilént ad le. Ezért ezeket érdemes fajták szerint elkülönítve, lehetőség szerint egy rétegben tárolni.

Alma és körte téli tárolása

Alma és körte esetében csak a tárolásra alkalmas (téli) fajták állnak el több hónapon keresztül. Mindkét gyümölcsre jellemző az utóérés, sőt, egyes fajták csak az utóérést követően lesznek ízletesek.

A legjobb a 3 fokos, 90 százalékos relatív páratartalmú, folyamatosan szellőző tároló. Háztartási körülmények között inkább a földes pince vagy egy fagymentes melléképület lehet a jó választás. Ha van elég hely, egy rétegben terítse szét az almát. Ha pedig nincs elég hely, érdemes vesszőkosarat vagy átszellőző ládát, esetleg rekeszt választani. A szedés után két héttel mindenképpen válogassa át az almát, és távolítsa el a közülük a romlottakat. Később elég ezt 4-6 hetente ismételni.

Az erősen viaszos almák akár a házban, vagy a lakásban is elállnak. De természetesen nem tavaszig. Ha nincs pincéje, akkor az erkély is megfelelő lehet, amennyiben meg tudja védeni az almákat a fagytól. Itt inkább a kiszáradás lehet veszélyes, mert a teraszon nehéz megőrizni a magas páratartalmat. Téli körte esetében törekedjen az egyrétegű tárolásra. Ez azért fontos, mert a gyümölcsök nem egyszerre szoktak beérni. A sárgára, vöröses barnára váltó szín alapján tudja az érésben lévőket kiválogatni.

Tárolási tudnivalók – káposzta, gyökérzöldségek, hagyma, burgonya, tök

A káposzta szedése után hagyja pár napig a szabadban, utána szedje le a külső leveleket és úgy tárolja be. A gyökérzöldségeket földesen, mosás nélkül érdemes tárolni. Először a kisebbeket használja el, mert ezek nagyobb fajlagos felületüknél fogva gyorsan kiszáradnak.

A vöröshagyma és a fokhagyma először száraz, meleg helyre kerüljön, például egy padlásra szétterítve, majd tegye ládába egy száraz, sötét helyre.

A burgonyában lévő keményítő már 4 fokon elkezd cukorrá alakulni, a legmegfelelőbb a 7 fokos, sötét hely.

A keményebb héjú tökfélék sokáig eltarthatók a pincében, főleg ha a szárukat viasszal lezárja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

FM: a tároló- és hűtőkapacitás növelése a hosszú t... Hosszú távon feldolgozó üzemek létesítése, a tároló- és hűtőkapacitás növelése a megoldás a termelők gondjaira - mondta Nagy István, a Földművelésügyi...
Csúnyán elszámolták magukat az almatermesztők A magyar almatermesztők ősszel nem adták el terményüket, arra számítottak, hogy tavasszal emelkedni fog az alma ára és majd akkor értékesítik azt. A v...
Téli tárolás – hogyan teleltesse a gyümölcsö... Ha már becsülettel megdolgozott a gyümölcsért és zöldségért, ne engedje, hogy a rossz téli tárolás miatt veszendőbe menjen a terménye. Olvassa el a tá...
Tartsd jó kondiban a kombájnt télen is A betakarítás után közel fél évig tartanak szünetet az arató/cséplőgépek. A nagy értékű kombájnok megfelelő tárolása fontos feladat, gondos előkészül...