A tokaji aszú bevenni készül az Egyesült Államokat is

Elindult ″Az aszú éve″ kampány az Egyesült Államokban, ahol a magyar borokat, elsősorban az aszúféléket népszerűsítik majd. A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai termékekre, és bejuttassa őket az észak-amerikai piacra. A tokaji aszú Amerikát is meghódíthatja.

A kampány a washingtoni magyar nagykövetségen tartott borkóstolóval kezdődött meg. A rendezvényen részt vettek a washingtoni diplomáciai, politikai és üzleti élet szereplői, borkereskedő és -forgalmazó cégek vezetői, valamint közel 30 étterem borbeszerzői és kiemelt sommelier munkatársai is – írta a Magyar Távirati Iroda (MTI). A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), mint a közösségi bormarketingért felelős szervezet és a Vinum Tokaj International (VTI) együttműködésével a következő hat tokaji borászat mutatkozott be a rendezvényen:

Egy éves világhódító útra megy a tokaji aszú
Egy éves világhódító útra megy a tokaji aszú

A tokaji aszú a világ egyik legismertebb, legkomplexebb édes bora. Elismert, magasra pozicionált termék, amely 500 éves hagyományával és egyedi történetével egyértelműen Magyarországhoz köthető. Az aszút a szakemberek a borkészítés művészetének tartják, egyenesen műremeknek, amely a fogyasztó számára utánozhatatlan, egyedülálló élményt nyújt – írja a közlemény.

Szabó László nagykövet, “Magyarország, a kreativitás hazája” címmel tartott előadást, amelyben a magyar borok országimázs-építésben, a magyar kultúra, a hagyományok és a gasztronómia üzenetének közvetítésében betöltött szerepét emelte ki. A Tokaji borvidéket és a borokat Molnár Péter, a Patrícius Borház ügyvezetője, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja mutatta be. A magyar nagykövet kiemelte: az egy évig tartó kampány célja, hogy különleges figyelmet irányítson a magyar borokra, kiemelten az aszúra és a tokaji édes borkülönlegességre. Valamint különböző szakmai fórumokon, illetve folyamatos média-megjelenésekkel segíti bejutásukat az észak-amerikai piacra.

Mitől ilyen különleges a tokaji aszú?

Az aszúsodást, más néven a nemesrothadást, a Botrytis cinerea penészgomba idézi elő az egyéb tényezők (klíma, szőlőfajták stb.) kedvező együttállása esetén – írja a Wikipedia. Az aszúszemeket szemenként válogatják, ezzel kezdődik a szüret (szemenként, kézzel kicsipegetik az aszúsodott szemeket a fürtből). Régen faputtonyokba gyűjtötték, összezúzták, majd egy kádban elegyítették 136,6 liter azonos évjáratú musttal vagy borral, 1-1,5 napig áztatták (hogy kioldódjon az aszúszem cukor-, sav- és íztartalma), majd az úgynevezett aszútésztát kipréselték, és a mustot hordókba töltötték, hogy kierjedjen. A 136,6 liter egy gönci hordó űrtartalma.

Az aszú annyi puttonyos, ahány puttony aszút áztatnak egy gönci hordó borban (3,4,5,6 puttonyos). A bortörvény előtt az aszúborokat legalább annyi évig kellett érlelni, ahány puttonyos volt. Így azok 3-6 év késéssel kerültek forgalomba. A jelenlegi előírás szerint a forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig kell érlelni, ebből legalább 2 évig fahordóban. Manapság nem puttonnyal és gönci hordóval mérik, de az eljárás ugyanaz. Az aszút a sokszor több száz méteres, riolittufába vájt pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelik. A pincék falát vastagon borító (a vidékre egyedülálló módon jellemző, csak itt és a Rajna menti pincékben található) nemes pincepenész, a Cladosporium cellare biztosítja éréskor az aszú különleges minőségét. 8-10 éves korában éri el palackképességét. A legjobb minőségű tokaji aszút Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vajon Trump is szeretné a magyar furmintot? A furmint hazánk egyik legfontosabb őshonos szőlőfajtája. Szakértők szerint azonban nem kap elegendő figyelmet és törődést, ezért 2017-et a furmint év...
Valami bűzlik a tokaji szőlőfelvásárlás körül... Nagy, és nem várt izgalmakat hozott az idei tokaji szőlőfelvásárlás a legendás Zempléni borvidék kistermelőinek. Állításuk szerint nyomott árak, és ké...
Lehet-e egy holland bor olyan jó, mint a tokaji? Egy holland borvidék ugyanolyan védett európai uniós minősítést kapott, mint a tokaji. Hollandiában kiváló söröket főznek, és remek sajtokat érlelnek ...
Akár 350 ezer forintos borral is koccinthatunk kar... Az évi 8-10 millió palack bort értékesítő áruházláncok is öt-hét százalékos bevételnövekedéssel számolnak idén. Van, ahol a forgalom ötödét, másutt ak...
Az év, amikor minden az aszúsodást segítette Jól jött az aszúsodás a tokaji borvidék termelőinek, ezzel pedig az egyik legkiemelkedőbb minőségű évjárat lehet a 2017-es a Tokaj-hegyaljai borvidéke...
Milliárdokat költenek a tokaji borvidékre, de ki l... 3,4 milliárd forintból újulnak meg a tokaji borvidéken kastélyok, műemléképületek, vallási helyszínek és történelmi utcarészek. Eközben a pincetulajdo...