A termesztő igyekszik stressztűrő sárgadinnyefajtákat alkalmazni a termesztéstechnológia során. Jó esetben olyat, ami találkozik a vásárlók ízlésével és keresik azt. Egy-egy fajta azonban nem produkál állandóan minőségi – értsd édes – termést, azért a fogyasztókban jogosan merül fel a kérdés, hogyan lehet édes sárgadinnyét választani a kapható választékból. Cikkünkben ezt foglaltuk össze.
Jó hír, hogy a sárgadinnye választáskor alkalmazhatunk olyan praktikákat, amik segítségével nagyon jó eséllyel édes és érett darabot vihetünk haza. A sárgadinnyével azért van nehéz dolgunk, mert a színéből nem lehet megállapítani, hogy a termés érett-e, mert annak színe fajtánként más és más lehet.
Jó kiindulási pont lehet viszont az úgynevezett bibepont, ami a szárral átellenes oldalon található. Ha ez puha a gyümölcs érett. Az érettség további megbízható jele, ha a szár könnyen és teljesen leesik. Ez azt is jelenti, hogy ha olyan sárgadinnyét látunk, amin még megtalálható a szár egy darabja, akkor az még biztosan nem érett. Nem érdemes a legnagyobbakra vadászni, mert a legédesebb és legharmonikusabb ízűek a közepes nagyságú dinnyék. Vásárlás előtt érdemes továbbá megszaglászni a gyümölcsöt, mert érettnek kellemes, édes illata van.
A sárgadinnye utóérő gyümölcs, ami annyit jelent, hogy leszedés után tovább érik. Ezért viszont rövid ideig tárolható. Nyáron, meleg időben néhány nap után már megpuhul és olyan változások indulnak be, amik az élvezeti értékét jelentősen csökkentik.