A jó görögdinnye kiválasztása nem agysebészet, könnyű jól csinálni

Nyáron a legnagyobb mennyiségben a görögdinnye fogy a piacokon a gyümölcsök közül. A vásárlók próbálják a legjobbat kiválasztani: nézegetik, tapogatják, kopogtatják, rázogatják vagy szagolgatják. Ám sokszor otthon jön a meglepetés és nem azt kapjuk, amit vártunk. Régebben a lékelés csökkentette a bizonytalanságot, de ma már erre nincs lehetőség. Jó hír, hogy van néhány olyan szempont, amire ha odafigyelünk, nem a véletlenen múlik a választás eredménye.

1. Méret

Sokan a legnagyobb görögdinnyét választják. Ezt azonban érdemes kerülni, mert a közepes méretű dinnyék ízletesebbek.

Görögdinnyét tudni kell jól választani (Fotó: Pixabay, LoggaWiggler)
Görögdinnyét tudni kell jól választani (Fotó: Pixabay, LoggaWiggler)
2. Foltosság

Ha görögdinnyét látunk, feltűnhet, hogy kisebb-nagyobb folt található a héján. Ez a folt teljesen természetes módon keletkezik a termésen. Ott alakul ki, ahol a görögdinnye érintkezik a talajjal. Mivel a legtöbb görögdinnye rendelkezik ilyen jellegzetességgel, segíthet a jó döntés meghozatalában. A vásárlásnál azt a gyümölcsöt érdemes választanunk, amelyen a folt sárgás színűt.

3. Parásodás

A görögdinnye parásodott része azt mutatja, milyen hosszan porozták a méhek a gyümölcs virágját. Minél több volt a beporzás, annál édesebb lett a termés, azaz minél nagyobb és több a parás rész, annál édesebb a dinnye.

4. Kocsány színe

Sajnos mivel a boltokban megvásárolható görögdinnyéken általában már nincs rajta a kocsány, ez a technika nem mindig alkalmazható. Ha mégis, a kocsány színéből szinte azonnal felismerhető, érett-e a dinnye. Ha a kocsány zöld, túl hamar, éretlenül szedték le a dinnyét. Ha azonban elszáradt, az azt jelzi, hogy a termés érett. A termelők betakarításkor csak azokat a dinnyéket szedik le, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól. Ha ez nem teljesül, akkor általában még pár napot kivárnak, hagyják érni a gyümölcsöt.

5. Kopogtatás

A vásárlók gyakran automatikusan kopogtatják a dinnyét, azonban sokan nem tudják, mit is kell ilyenkor elvárni és hallani. A dinnye akkor jó, ha kopogtatáskor kongó hangot ad. Ha tompa hangot hallunk, az a rosszabb ízre és a kásás belsőre utal.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták... Csíkos, vagy egyszínű, magvas vagy magnélküli. Sokféle görögdinnyét termesztenek ma a gazdák, mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Lássunk ...
Dinnyeszezon – még 2 hét! Két hét múlva indul az igazi magyar dinnyeszezon, 220-240 ezer tonna görögdinnyére számítanak idén. Magyarországon jelenleg körülbelül 5800 hektáron t...
Csíkkal vagy csík nélkül – görögdinnyefajták III.... Nagysikerű, görögdinnyékkel foglalkozó cikksorozatunkból még kimaradt néhány, ismertebb dinnyefajta. Ezeket szeretnénk most bemutatni Önöknek. Korai ...
A 2015-ös dinnyeszezon számokban A külföldit már lehet kapni, lassan a hazai görögdinnye is megjelenik a piacokon. Lássuk, mik a kilátások a dinnyetermesztőknek és a fogyasztóknak az ...
Magasan indult a dinnye felvásárlási ára Magas a magyar dinnye felvásárlási ára hétfő óta, jól indul a szezon a termesztőknek. A tavalyinál 10-12 százalékkal magasabbak az árak, 55-60 forinto...
Nagy sláger idén a Rubin Nem a drágakőre, sokkal inkább a dinnyefajtára kell gondolni. Bár még csak 2-3 éve vetette meg gyökerét magyar földön, mára 1000 hektáron termesztik a...