A gomba, ami a napfénnyel konkurál

A magyarországi éves 1-1,5 kg-os személyenkénti gombafogyasztás kétszerese lenne az ideális, amihez a hazai csiperke- és laskagomba-termesztés kiváló alapul szolgál. A NAK szerint ez elősegítené a lakosság D-vitamin-szintjének javítását is. Jó minőségű magyar gomba van, a termelés is megnőtt, már csak enni kéne.

A D-vitamin pótlásának fontosságát kiemelte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének képviselője azt is hozzátéve, hogy ezt a vitamint szinte kizárólag csak mesterséges módon lehet pótolni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – egyetértve a D-vitamin bevitelének fontosságával – felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes D-vitamin-források közül a gomba az egyik legkiválóbb, fogyasztásának fokozásával jelentősen növelhető a szervezet D-vitamin szintje – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Alacsony a gombafogyasztás Magyarországon, pedig ha eleget eszik belőle, növeli a D-vitamin-szintet
Alacsony a gombafogyasztás mértéke Magyarországon, pedig ha eleget eszik belőle, növeli a D-vitamin-szintet

A D-vitamin elsősorban az immunrendszernek, a cukorháztartásnak, valamint az idegrendszer működésének és fejlődésének egyik alapvetően szükséges anyaga. Mint azt a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke közölte, riasztóak a magyarországi statisztikák. A lakosság körében alacsony D-vitamin-szinteket mértek: a gyermekek 30 százalékának, a felnőttek hozzávetőlegesen 60-80 százalékának alacsony, illetve 20-30 százalékának kritikusan alacsony a D-vitamin-szintje.

Hazánkban nagyon alacsony az egy főre eső gombafogyasztás

Magyarországon az egy főre eső gombafogyasztás igen alacsony, évente mindössze 1-1,5 kilogramm, míg Nyugat-Európában ennek a duplája. Hazánkban a két legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke- és a laskagomba. A magas ásványi anyag- és vitamintartalmú, értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gombafélék itthon inkább ősszel-télen keresettek, pedig az év további időszakában is érdemes volna őket felvenni a változatos étrend alapanyagai közé. Látható tehát, hogy a hazai fogyasztás növekedésében még jelentős tartalékok vannak, amit a NAK az elmúlt évben elindított gombafogyasztást ösztönző promóciós programjával és ez évtől egy – európai uniós támogatású – promóciós programmal is támogat.

A fogyasztás nem múlhat a termelésen, a hazai gombatermelés az utóbbi években ugyanis növekedett. A 10 éve, 2008-ban regisztrált 18 ezer tonnás mennyiségről mára közel 30 ezer tonnára bővült, nagyjából 15-20 milliárd forintos éves termelési értéket létrehozva. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek közel 60 százaléka kerül exportra.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a potenciál a gombatermesztésben Akár duplájára is nőhet a magyar gombatermelés 2020-ig, a jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás termelés - a mostani uniós költségvetési időszak végére - 50...
Intézkedések kontra aratás Mindenkit az új agrártámogatási rendszer foglalkoztat; hol a munkát hátráltatja, hol a minőségben okoz gondot a sok eső; érdemes gombát termeszteni; t...
Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Gombapiaci hírek az unióból és hazánkból Lengyelország az Európai Unió legnagyobb gombatermesztőjévé nőtte ki magát, miközben hazánkban a lengyel termelés alig 10 százalékát produkáljuk és mé...
Szarvasgomba, te drága Jelentős beruházás igényű, kockázatos, nagyon jól jövedelmező és túlszabályozott. Ez így mind együtt jellemzi a hazai szarvasgombapiacot. Sokak fantáz...
Most érdemes szarvasgombát termeszteni Az erdészettel foglalkozóktól sokszor hallani, hogy a beruházások megtérülési ideje nagyon hosszú. Most azonban olyan lehetőség – és támogatás – érkez...