Nincs elég hely a világon az egészséges étrendhez

Ha mindenki egészséges étrendet akarna fogyasztani, nem lenne számukra elegendő zöldség és gyümölcs a világon. A kanadai Guelphi Egyetem kutatói összevetették a világ mezőgazdasági termelését a táplálkozási szakemberek által ajánlott egészséges étrenddel, és jelentős eltérést állapítottak meg a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a világ lakosságának jelenlegi szükséglete között.

A 24.hu cikkét szemléztük, ami szerint a jelenlegi globális mezőgazdasági rendszerben nem fogyaszthat minden ember egészséges étrendet. Az eredmények Evan Fraser professzor szerint azt mutatják, hogy a Föld egészét nézve a mezőgazdaság túl sokat termel gabonafélékből, zsírokból és cukorból, és túl keveset zöldségből és gyümölcsből.

Az egészséges étrend globális ellátásához jelenleg nincs elég termőterület - Fotó: Adam's Photovision
Az egészséges étrend globális ellátásához jelenleg nincs elég termőterület – Fotó: Adam’s Photovision
Az ajánlotthoz képest elcsúszott arányok vannak az élelmiszertermelésben

A tudósok kiszámolták, hogy mennyi élelmiszert állítanak elő világszerte és összehasonlították azt a Harvard Egyetem Egészséges tányér nevű táplálkozási ajánlásával. Ez utóbbi azt javasolja, hogy bármilyen étrend felét zöldség és gyümölcs, 25 százalékát pedig teljes kiőrlésű gabona alkossa. A többi legyen fehérje, zsír és tejtermék. Az élelmiszercsoportokat adagokra osztották és azt állapították meg, hogy

a világ jelenleg 50 százalékkal többet termel gabonából egy személy részére, miközben csak harmadát termeszti zöldségből és gyümölcsből, és a szükségesnél négyszer többet cukorból.

Ha a mezőgazdasági termelés összetétele nem változik meg, a világnak 12 millió hektárral több szántóföldre lesz szüksége 2050-re, ha el akarja látni élelmiszerrel a várhatóan 9,8 milliárdnyi lakost.

A kevesebb húsfogyasztás mentheti meg a bolygót

A cikk szerint több kutatás is a húsfogyasztás visszaszorítását javasolja, hogy elkerülhessük a környezetben okozott visszafordíthatatlan károkat. Csak egy példa: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a globális üvegházhatású-gázkibocsátás 14,5 százalékáért az állattenyésztés a felelős.

A szakemberek azt is kimutatták, hogy ha az egészséges étrendi ajánlásoknak megfelelően változik meg a mezőgazdasági termelés szerkezete, 50 millió hektárral kevesebb szántóföldre lenne szükség, mivel a zöldség- és gyümölcstermesztéshez kevesebb termőterület kell, mint a gabona, a cukor és a zsír előállításához. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a fogyasztók kevesebb húst egyenek és az agrárium több fehérjetartalmú növényt termesszen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A környezet védelmében különadót vezetnének be a h... A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a h...
Mindenki fele ennyi húst ehetne a fenntarthatóság ... A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére biztatják Németország és a többi fejlett ipari ország polgárait a közelmúltban megjelent idei Húsatlasz kiadv...
Nem eszik elég marhahúst a magyar, a kamara lépett... Újabb ágazatot támogat fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarhaágazat a kedvez...
A vegetarianizmus az egyik kulcs a klímaváltozás e... A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőga...
A brit kutatók és orvosok egy része húsadó bevezet... Egészségügyi adó kivetését javasolja a feldolgozott és vörös húsokra egy oxfordi kutatás, ami szerint így évente több, mint 220 ezer ember halálát leh...
Azért kampányolnak, hogy több disznóhúst fogyassza... Elindult a tavaszi sertéshús fogyasztást ösztönző kampány, amelyet az agrártárca a sertéshús marketingjére szánt 440 millió forintos keretből támogat...