Nagyot buknak azok a termelők, akik szerint a felmelegedés csak pár évig tart

A globális éghajlatváltozásról sok gazda úgy hiszi, hogy csak átmeneti probléma, ám sajnos ez nem így van. Olyan folyamatosan ható jelenségről beszélünk, amire reagálni kell, hogy a magyar termelők is versenyképesek maradhassanak a piacon. A lehetséges megoldásokról kérdeztük Havancsák Attilát, a Corteva Agriscience – a DowDuPont mezőgazdasági divíziójának kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserét.A szakember előad majd a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton, ahol bemutatja a cég extrém szárazságtűrő kukoricahibridjeit is.

A növénytermesztő-növényvédelmi mérnök, valamint marketing és kereskedelmi szakmérnöki végzettségű előadó szakmai pályafutását 1989-ben kezdte. Néhány év múltán került a Pioneer csapatába, ahol 8 éven át agronómusi, majd 13 éven keresztül területi képviselői pozíciót töltött be Zala, Somogy és Baranya megyékben. Munkájában a termelő sikerét és a korrekt szakmai tájékoztatást tartja a legfontosabbnak. Ő válaszolt a Magro.hu-nak a kukoricatermesztés kihívásairól.

Havancsák Attila, kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience - a DowDuPont mezőgazdasági divíziója
Havancsák Attila, kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser, Corteva Agriscience – a DowDuPont mezőgazdasági divíziója

Min kell változtatni ahhoz, hogy változékony és szárazabb időjárási körülmények között is sikeresen lehessen termelni?

Először is a szemléletmód megváltoztatására van szükség. A korábban tanultak, valamint az eddigi ismeretek és tapasztalatok újragondolása segít abban, hogy a gazdák alkalmazkodjanak a megváltozott időjárási feltételekhez. Az öntözés is jó válasz a száraz körülmények között történő megfelelő kukoricatermesztésre. Egy spanyolországi tanulmányúton láthattam azt, hogy a táblák vízellátását csepegtető öntözéssel valósították meg, de erre a fejlesztésre itthon azért még várni kell. A helyes agrotechnikai megoldások, a vízmegőrzés, a megfelelő talajelőkészítés és munkálatok viszont Magyarországon is jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdák a földjeiken tudják tartani a vizet.

Mi az, amire érdemes még figyelni a kukoricatermesztés során?

A tápanyag visszapótlása nagyon lényeges a kultúrában. El kell érni, hogy ne legyen stressz és hiánytünet a kukoricában. Ehhez a biológiai oltóanyagok, a növénykondicionálók, a helyes genetika és a megfelelő hibridek alkalmazása segítheti hozzá a gazdálkodót. A legújabb Optimum® AQUAmax® hibrideket például már a szélsőséges időjárási tényezők elviselésére alakították ki a nemesítők. Akkor lehet megfelelő mennyiségű termést realizálni, ha a gazda mindezekre odafigyel. Azonban az egyik legfontosabb, hogy fel kell készülni a klímaváltozásra: újra kell gondolni a már meglévő ismereteket, a szakembereknek pedig a megváltozott helyzetnek megfelelően újra kell alkotni az eddigi tudásanyagokat.

A III. Kukorica és Búza Konferenciasorozat a 2 fő szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságait mutatja be

Ha ez mind megvalósul, akár az ukrán kukoricával is fel lehet venni a versenyt?

Egészen biztos. Az odafigyelés, a precizitás, a szakmai tudás, a változás felismerése mind olyan tényező, amivel kevesebb stressz éri a növényt és stabilizálni lehet a termesztési színvonalat. Így pedig még szélsőséges körülmények között is jobb termést takaríthatnak be a gazdák.

Tudjon meg még többet a klímaváltozás kezelésének lehetőségeiről és hozzon ki többet a földjéből!

Ehhez jöjjön el a III. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra,
Kaposvárra 2018. december 13-án vagy Debrecenbe 2019. január 17-én,
ahol az agrárszakma kiváló eladói számolnak be a kukorica és a búza termesztéstechnológiai újdonságairól, és adnak tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez.

További információ és regisztráció a rendezvényre a konferencia hivatalos oldalán:
https://www.magro.hu/konferencia/

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gazdag Gazda Konferenciasorozat 2015-ben is! Örömmel jelentjük be, hogy idén is megrendezzük a Gazdag Gazda Konferenciasorozatot! Az események ezúttal a „Hogyan reagáljunk a változó éghajlat kihí...
Veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímavált... Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás. Hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és...
Friss jelentés a klímaváltozásról és arról, mit te... A globális felmelegedés alapjaiban változtatja meg hol és hogyan termeljük meg az élelmünket. Hatására csökkenhet bizonyos mezőgazdasági termények táp...
Tudás, kapcsolatépítés, nyeremények Igen, 3 jól megalapozott érvünk is van arra, miért érdemes eljönnie a szeptemberi 4 állomásos Gazdag Gazda Konferenciasorozat valamely helyszínére. Am...
8 élelmiszer, aminek búcsút mondhatunk A klímaváltozás nyomán 2050-ig több élelmiszertől is elköszönhetünk szakértők szerint. Agrár-apokalipszis nem várható a következő évtizedekben, de a m...
Árnyékot a teheneknek! Szakemberek szerint a klímaváltozás a teheneket is megviseli, ami - a hozamcsökkenés miatt - a tej drágulásához vezethet. Egy amerikai gazda megoldott...