A modern csávázószer a magot veszélyeztető károsítók ellen nyújt védelmet, egyben biztosítja a mag egészséges és erőteljes csírázását, valamint a növény korai fejlődését.
A fejlett formuláció és csávázási technológia ugyanakkor hozzájárul a felhasználó és a környezet biztonságához is. A napjainkban használt csávázószereknek nemcsak a hatékonysággal kapcsolatos elvárásokat kell teljesíteniük, hanem biztonsági és környezetvédelmi szabályoknak
is meg kell felelniük. A modern csávázószer-hatóanyagok széles hatásspektrumúak és hosszú ideig védelmet nyújtanak. A termékeket általában több hatóanyagból, precíz eljárással állítják össze, és speciális nedvesítőszereket, színezőket, ragasztó- és akár madárriasztó anyagokat tartalmaznak.
Sokszor a csávázás az egyetlen eszköz arra, hogy a magokat támadó károsítók (gombák, rovarok) ellen a termelők védekezni tudjanak. Csávázással nagyon hatékonyan szoríthatók vissza a korai károsítók úgy, hogy a felhasznált és kijuttatott hatóanyag mennyisége jelentősen kisebb, mint a permetezéssel vagy talajfertőtlenítő szerekkel kijuttatott hatóanyagé. A hatóanyagokkal érintkező terület nagysága is jelentősen mérséklődik: ha elvetünk például százezer kukoricamagot, akkor annak rovarölő szeres kezelése esetén permetezéssel hektáronként 1350 gramm hatóanyagot juttatunk ki, sorkezeléssel 600 gramm hatóanyagot, ám csávázással csupán 50 grammot.
Csávázás esetén a hatóanyaggal érintkező terület nagysága és így a környezeti terhelés jelentősen csökken:
• Permetezés: 10 000 m2/ha
• Sorkezelés: 500 m2/ha
• Csávázás: 50 m2/ha
Salamon György cikkét teljes egészében olvassa el a legújabb Nufarmer Magazinban.