Az alacsonyabb terméshozamok és a nyomott cukorárak miatt még támogatásokkal együtt is csak a répatermesztők egy kisebb része könyvelhet el jövedelmet. Hatalmas szórás van a hozamokban és cukortartalomban is – attól függően, hogy öntözték-e a területet. A jövő évi kilátások sem túl jók, mert megszakadtak a kaposvári gyárral folytatott ártárgyalások. Bajban a magyar cukorágazat.
Amíg 2017-ben az országos termésátlag hektáronként 67 tonna volt, ez idén 65 tonna körül alakulhat, a digesszió mértéke pedig 16,4 százalék után most jó, ha eléri a 15-15,1 százalékot – mondta az Agro Naplónak Berki Gyula, a Cukorrépatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Szerinte a szárazság miatti géptörések és földbe szakadó répa okozta veszteségek növelik a gazdák költségeit, ezért várhatóan a termelők többsége még a támogatásokkal együtt is jó eséllyel csak nullszaldós, ha épp, hogy nem veszteséges évet zár majd.
Az érdekképviselet egy 4 évvel korábbi felmérése alapján a répatermesztés hektáronkénti átlagköltsége 480-620 ezer forint között volt, így 550-600 ezer forintos hektáronkénti bevétel mellett lehetett nullszaldósan termelni.
Ez azonban erősen átalakult azóta:
- üzemanyag- és egyéb input anyag áremelések,
- az uniós cukorkvóta rendszer megszüntetése,
- a cukor világpiaci árának csökkenése is rontotta az ágazat jövedelmezőségét.
Az idén a támogatásokkal együtt az tudott valamiféle jövedelmet elérni, aki legkevesebb 60-65 tonnás átlagtermést ért el – mondta az elnök.
Az ágazat jövője és benne a hazai termőterület nagysága bizonytalan. Ugyan az ősszel kétszer is tárgyaltak a termelők képviselői a kaposvári cukorgyárral a 2019-es árakról, az egyeztetések megszakadtak, mivel egyáltalán nem mutatkozott semmiféle áremelési szándék, vagy megegyezésre utaló készség a gyár részéről – mondta Berki Gyula. Szerinte, bár a termelők is érdekeltek a répatermelés és a répacukor gyártás fenntartásában, de ezt nem mindenáron. A termelési kedvet részben a 2020-ig meglévő kiegészítő támogatás tartja fent, de a halmozódó veszteségek gyengítik azt.
Eltűnhet a répacukor felesleg a piacról az aszály miatt
Az idei európai aszály miatt ugyan vannak arra utaló jelek, hogy eltűnhet az uniós piacról a répacukor felesleg. Az viszont még kérdéses, hogy mikor, és mekkora cukor áremeléssel járhat. Az ősszel a hazai boltokban felbukkanó kilogrammonként 140-145 forintos fogyasztói cukorárból visszaszámolva látszik, hogy nem fizetnek tisztességes répaárat a termelőknek – mondta az elnök. Az európai cukorárakat befolyásolják az egyébként csökkenő világpiaci árszintek is, és az is kérdéses, hogyan alakul az üzemanyagok ármozgása, ami a leginkább piacbefolyásoló brazil etanol-, vagy a cukorgyártás felé tereli a cukornád és kukorica termelést. A legnagyobb kérdés, hogy ha lesz is valamiféle cukorár emelkedés az európai piacokon, akkor eljut-e abból bármi is a hazai répatermesztőknek.