Az élelmiszerágazatban a termékek jelölése kiemelten fontos annak érdekében, hogy nyomon követhető legyen a származásuk és ’életútjuk’ akár a vevő számára is. Ezt a tételt úgy tűnik nem tanulta meg egy Komárom-Esztergom megyei húsnagyker vezetője, ahol az elmúlt hetekben 9 tonna húst foglaltak le – különböző okokból.
A Nébih szakértői folyamatosan ellenőrzéseket végeznek az országban annak érdekében, hogy a fogyasztók asztalára kizárólag jó minőségű, leinformálható termékek kerüljenek. Egy ilyen ellenőrzés során bukkantak rá egy Komárom-Esztergom megyei húsnagykereskedés több hibájára is.
Az első probléma, ami szemet szúrt az ellenőröknek, hogy a húsok bontása során keletkező nyesedék húsokat a forgalmazó – a szabályokat megszegve – lefagyasztotta annak érdekében, hogy azokat valamilyen formában később továbbértékesítse. További hiba volt, hogy a hűtőkamrákban nagy mennyiségben voltak jelen jelöletlen húsok, melyek eredetéről nem lehetett semmit tudni. És ha ez még nem lenne elég, több tétel szavatossági ideje is lejárt.
Az ellenőrzés során műszaki és higiéniai hiányosságokra is fény derült. A fagyasztókamra ajtajáról leszakadt a szigetelés. Volt, ahol hiányzott a szúnyogháló, míg más helyiségben salétromos fal, pergő vakolat fogadta az ellenőröket. Az egységben nem használták a késfertőtlenítő berendezéseket, továbbá az előhűtött, fagyasztott, csomagolt, illetve csomagolatlan termékek elkülönített tárolása sem volt megoldott.
A hatóságok azonnali hatállyal elrendelték a mintegy 9 tonna érintett termék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. A hiányosságok felszámolására határidőt írtak elő a vállalkozás számára. Ennek betartását, valamint a problémák megszüntetését újabb helyszíni ellenőrzésen vizsgálják majd az ellenőrök.