A közelmúltban írtak alá azt a az együttműködési megállapodást, aminek következtében a magyar árpa, meggy és bodza után ezentúl újabb hazai alapanyaggal bővülhet a Soproni sör ízvilága. A magyar komlótermesztés újjáélesztéséről szóló írt alá együttműködési megállapodást a Heineken Hungária Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az Agrárminisztériumban. Hazai komló kerülhet a magyarországi Heineken gyárak söreibe.
A hároméves programban a vállalat tovább növelheti a felhasznált hazai alapanyagok arányát termelésében. Ennek köszönhetően munkalehetőséghez jutnak egy kistérség hátrányos helyzetű családjai. A hírt a Somogyivár írta meg. Nagy István agrárminiszter a megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az 1980-as években 500-550 hektáron termesztettek Magyarországon komlót. Ez 2011-re mindössze 5 hektárra csökkent. A stratégiai megállapodás lehet az ugródeszka ahhoz, hogy a komlótermesztés újra felkerülhessen a magyar mezőgazdaság tevékenységei közé. A sörgyártó vállalja, hogy a megtermelt komlót piaci áron felvásárolja. Ezzel biztosítja a fenntartható működést és a hátrányos helyzetű családok megélhetését. Az első komlópalánták ültetésére várhatóan ősszel kerül sor a Somogy megyei Kastélyosdombón.
Három évvel ezelőtt egy hasonló együttműködés tette lehetővé, hogy a Soproni sör kizárólag idehaza termesztett árpából készülhessen.
Több lábon áll a segítő program Somogyban
A Heineken támogatásával létrehozott komlóültetvény szorosan kapcsolódik a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Somogy megyei kastélyosdombói modellprogramjához. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a Barcsi kistérségben immár 8 éve tartó nagyszabású szociális projekt hátrányos helyzetű családoknak kínál kiutat a szegénységből. A támogatásnak köszönhetően a segélyszervezet egy hektáron kezdheti meg a komló termesztését, amelynek gondozásával és szüretelésével a háztartások munkalehetőséghez jutnak – tette hozzá.
José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy a Heinekennél arra törekednek, hogy söreiket főleg helyi alapanyagokból készítsék és hozzájáruljanak a helyi gazdaságok fejlődéséhez. Utóbbiaknak a program tervezhető jövőt jelent, míg a vállalat komlóhoz jut. 2017-től a Soproni sört 100 százalék magyar árpából főzik, ezzel több, mint 100 magyar gazdát támogatnak. Idén pedig már a Soproni Radlerekhez felhasznált meggy és bodza is magyar földön termett.