Évszázados magyar hagyomány révén egy német gazdagodott meg

A magyar kanászok (disznópásztorok) már évszázadokkal ezelőtt alkalmazták azt a módszert a sertéstartásban, amivel egy német vállalkozó az elmúlt években komoly haszonra tett szert. A módszer nem bonyolult, bárki használhatja, de a sertés húsával csodákat tesz.

Egy német gazda, Fritz Schäfer egy több évszázados magyar hagyományt élesztett újra Németországban néhány évvel ezelőtt. Kipattant ugyanis a fejéből a szikra, mi lenne, ha hagyományos úton, makkoltatással hizlalná fel sertéseit a jövőben, ezzel is pénzt spórolva.

Az ötletet tettek követték. Leszerződött egy feldolgozó céggel és kihajtotta sertéseit az erdőbe. Nyáron az állatok némi szemes takarmány mellett kizárólag azt ették, amit az erdőben találtak: gyökereket, gumókat, növényi részeket. Majd jött az ősz, megkezdődött a makkhullás és ezzel a sertések egy olyan táplálékra találtak, amely alapjában véve változtatta meg húsukat. Finomabb lett a megszokottnál és jóval értékesebb, mint a hagyományos módon hizlalt társaiké.

Erdőn-mezőn jól érzi magát a sertés, a makkoltatás pedig kifejezetten jó hatással van a húsára
Erdőn-mezőn jól érzi magát a sertés, a makkoltatás pedig kifejezetten jó hatással van a húsára

 

Az így tartott sertések jóval nagyobbra híztak, mint a telepen tartott társaik, így kevesebb költséggel több hasznot hoztak. Különösen, hogy a húsuk jóval értékesebb, finomabb, amit sokkal magasabb áron is lehet értékesíteni.

A vállalkozás azóta is működik, sőt, egyre nagyobb számban ’legelteti’ sertéseit a gazda. A húsuk egy részét saját maga értékesíti, a maradékot pedig a szerződött partnere viszi piacra. Érdekesség, hogy az érdeklődőknek kirándulásokat is szervez makkoltató sertéstartás bemutatására.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...