Sütöttek, főztek, ettek, ittak: Vadgasztronómiai Fesztivál volt Soponyán

Idén 12. alkalommal rendezték meg a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált. A cél a vadhús hazai népszerűsítése volt. A fesztiválon főzőversenyt is tartottak,  amint összesen 55 csapat vett részt, fejenként 3-5 fővel. Ezen kívül a több, mint 4 ezer vendég a versenyző csapatok finomságain kívül a szakács szakma legjobbjainak a főztjét is megkóstolhatta.

A rendezvényről a Gasztroapró blog írt riportot, ezt az anyagot szemléztük. A Vadgasztronómiai Fesztivál folyamatosan növekvő látogatószáma és változatos vadétel-kínálata hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen kedveljék meg a vadhúsos fogásokat. Idén a már hagyományosan felállított óriásbográcsban tárkonyos vadragulevest főztek erdei gombákkal és medvehagymás burgonyagombóccal. A látogatók még vadburgert, tépett vadmalachúst, sült szarvaskolbászt, és egy különleges zalakarosi gőzgombócot is ehettek.

A Fejér megyei Soponya adott otthont a Vadgasztronómiai Fesztivál rendezvénynek, ahol 1000 kiló vadhúst készítettek el a szakácsok, és a vendégek több különleges vadétellel is megismerkedhettek - képünkön egy vaddisznóból készült fogás
A Fejér megyei Soponya adott otthont a Vadgasztronómiai Fesztivál rendezvénynek, ahol 1000 kiló vadhúst készítettek el a szakácsok, és a vendégek több különleges vadétellel is megismerkedhettek – képünkön egy vaddisznóból készült fogás

A XII. Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium illetékesei dolgoznak azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphasson. Ez nem egyszerű munka, mert a vadhús íze nagyon eltér attól, melyhez a közétkeztetésben résztvevő gyerekek szoktak. Bitay Márton szerint fontos, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével és annak elkészítési módjával, mivel ilyenkor lehet megkedveltetni a szarvast, a vaddisznót, az őzet, a fácánt vagy a muflont.

Helyben volt a főszervező

A rendezvényre a vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A belföldi kiskereskedelmi forgalomban eladott vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél tavaly meghaladta a 70.500 kilót. Ez a 2016-os 61.600 kilóhoz képest jelentős növekedés volt.  A cég által előállított vadhús bevezetett és ismert márka belföldön és Nyugat-Európában. A társaság frissen és fagyasztva is nagy mennyiséget ad el Németországban, Olaszországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és Dániában – írta az Agrárminisztérium.

A szarvas pisztoly az egyik legnagyobb büszkeség

A soponyai üzemben készült termékek egyik legnagyobb elismerése az volt, hogy a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjére és annak felkészítő időszakára a budapesti verseny minden résztvevőjének ők szállították a szarvasborjú combjából és gerincéből álló „szarvas pisztolyt”. A magyar erdőgazdaságok, a vadgazdálkodás és a cég közös sikere volt, hogy Európa mesterszakácsai elégedettek voltak a Soponyáról érkező vadhússal – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Egyen szürke mókust, hogy védje a vöröst, például ... Nagyon elszaporodtak a Brit-szigeteken a szürke mókusok, aminek következtében felpezsdült az etikus húsfogyasztás is. A jelzett rágcsálók kezdik telje...
Ökológiai és gazdasági katasztrófát okozhat, ha a ... A vadgazdálkodást is komolyan befolyásolják a COVID-19 koronavírus járvány következményei. Ezek a vadászatra jogosultak gazdasági helyzetén túl a mez...
Vadhúst ajándékoznak az egészségügyi dolgozóknak... A koronavírus járvány magyarországi kitörése óta elmondható, hogy az egészségügyben dolgozók éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb ...
Több területen is veszélyezteti a vadon élő állato... A természetvédők számára sokszor az alapvető, vagy az egyetlen anyagi forrást jelentették a turistáktól származó bevételek. Az ágazat a COVID-19 koro...
Tonnaszám viszik a szemétbe az ehető vaddisznóhúst... Esetenként 4-5-ször annyi pénzt kapnak az államtól a vadásztársaságok a kilőtt vaddisznók megsemmisítésre való leadásáért, mintha azokat a feldolgozó...
Vadhúsfeldolgozó üzem létesült 814 millióból a sza... Vadhúsfeldolgozó üzemet adtak át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron. A 814 millió forint értékű beruházásból elkészített gyár elsősorban a vadá...