Idén 12. alkalommal rendezték meg a Sárvíz Völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központban a Vadgasztronómiai Fesztivált. A cél a vadhús hazai népszerűsítése volt. A fesztiválon főzőversenyt is tartottak, amint összesen 55 csapat vett részt, fejenként 3-5 fővel. Ezen kívül a több, mint 4 ezer vendég a versenyző csapatok finomságain kívül a szakács szakma legjobbjainak a főztjét is megkóstolhatta.
A rendezvényről a Gasztroapró blog írt riportot, ezt az anyagot szemléztük. A Vadgasztronómiai Fesztivál folyamatosan növekvő látogatószáma és változatos vadétel-kínálata hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen kedveljék meg a vadhúsos fogásokat. Idén a már hagyományosan felállított óriásbográcsban tárkonyos vadragulevest főztek erdei gombákkal és medvehagymás burgonyagombóccal. A látogatók még vadburgert, tépett vadmalachúst, sült szarvaskolbászt, és egy különleges zalakarosi gőzgombócot is ehettek.
A XII. Vadgasztronómiai Fesztivál megnyitóján Bitay Márton földügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy az Agrárminisztérium illetékesei dolgoznak azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kaphasson. Ez nem egyszerű munka, mert a vadhús íze nagyon eltér attól, melyhez a közétkeztetésben résztvevő gyerekek szoktak. Bitay Márton szerint fontos, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével és annak elkészítési módjával, mivel ilyenkor lehet megkedveltetni a szarvast, a vaddisznót, az őzet, a fácánt vagy a muflont.
Helyben volt a főszervező
A rendezvényre a vadételek alapanyagát a Vadex Vadfeldolgozó Üzeme szállította. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét a Fejér megye déli részén elhelyezkedő Soponyán. A belföldi kiskereskedelmi forgalomban eladott vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél tavaly meghaladta a 70.500 kilót. Ez a 2016-os 61.600 kilóhoz képest jelentős növekedés volt. A cég által előállított vadhús bevezetett és ismert márka belföldön és Nyugat-Európában. A társaság frissen és fagyasztva is nagy mennyiséget ad el Németországban, Olaszországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Ausztriában és Dániában – írta az Agrárminisztérium.
A szarvas pisztoly az egyik legnagyobb büszkeség
A soponyai üzemben készült termékek egyik legnagyobb elismerése az volt, hogy a 2016-os Bocuse d’Or európai döntőjére és annak felkészítő időszakára a budapesti verseny minden résztvevőjének ők szállították a szarvasborjú combjából és gerincéből álló „szarvas pisztolyt”. A magyar erdőgazdaságok, a vadgazdálkodás és a cég közös sikere volt, hogy Európa mesterszakácsai elégedettek voltak a Soponyáról érkező vadhússal – írja a Magyar Mezőgazdaság.