Egy elfeledett gabonaféle: a köles

Miért nem használjuk nap mint nap a konyhánkban a kölest? Milyen előnyei vannak a táplálkozást tekintve? Kiknek ajánlott a fogyasztása? Cikkünkből választ kaphat a kérdésekre!

Ugyan a kölest már Kr.e. 7500 évvel ismerték és használták elődeink, sajnos a mai kor gyermekei nem igazán helyezik előtérbe ezt a gabonafélét. Kedvelt gabona volt Afrikában, Ázsiában, Európában, de még Amerikában is, viszont háttérbe szorult, ugyanis sokkal körülményesebben lehet belőle lisztet és tésztát előállítani a többi gabonához képest.

Étrendi hatásai
  • kiemelkedő vitamin és ásványi anyag tartalommal bír,
  • nagy mennyiségben tartalmaz vasat, folsavat, B-vitamint, magnéziumot,
  • olyan speciális fehérje-összetétellel rendelkezik, amely májbetegségben szenvedőknek kifejezetten hasznos lehet.

Telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhetően hosszú távon csökkenti a rossz koleszterin, míg növeli a jó koleszterin szintet a szervezetben. Egészségügyi hatásai itt még nem merülnek ki, ugyanis csökkenti a vérrögképződés esélyét, jó hatással van a szív- és érrendszerre, valamint daganatmegelőző hatása is van.

Nagyon hasznos, de sajnos elfeledett gabonaféle a köles
Nagyon hasznos, de sajnos elfeledett gabonaféle a köles

 

Pozitív hatással van az emésztőrendszerre is magas rosttartalma miatt, sőt, a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, mivel hosszú ideig jóllakottságérzetet biztosít a szervezet számára.

Lisztérzékeny betegeknek is jó hír, hogy a köles gluténmentes, így ők is bátran fogyaszthatják, a vegetáriánusoknak pedig a kiemelkedően magas fehérjetartalma miatt lehet vonzó táplálék.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel lassú felszívódású ételnek számít, ami azt jelenti, hogy elfogyasztása után nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.

Mindent egybevetve nagyon egészséges és tápláló gabonaféle a köles, aki az egészségesebb életmód híve, az biztosan be fogja építeni napi étrendjébe.

Aki pedig kíváncsi, hogy mennyi a köles aktuális ára és hol lehet beszerezni, ide kattintva megnézheti.

Forrás: ma.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Köles: a csont- és porcbetegségek alternatív gyógy... A kölest leggyakrabban állatok takarmányozására termesztik, pedig sok más, egyéb felhasználási módja is ismert. A gluténérzékeny emberek étrendjének p...
Csattanó maszlag kerülhetett a kölesbe és a hajdin... Egyes feltételezések szerint csattanó maszlag magja kerülhetett egyes köles és hajdina tételekbe. A NÉBIH szerint valóban előfordulhat, ugyanis az eml...
A Vendvidék varázslatai: hajdina, köles és tökmago... A 6. században hazánkba költözött szlovénok, a vendek az ország legnyugatibb részén, közel Ausztria, Szlovénia és Magyarország Hármashatárához éltek é...
Segítségül jött a szükséghelyzeti engedély: szemes... Összesen 3 ezer hektáron rizs, 15 ezer hektáron pedig cirok növényvédelemre használható szükséghelyzeti engedéllyel a Viper gyomirtó szer. A 6300/26-...
Majd a klímaváltozás eldönti, mi kerülhet a tányér... Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás megváltoztatja, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energiabevitelé...
Éghajlatváltozás: a köles fontos szerepe A Nemzetközi Biosalin Mezőgazdasági Központ (ICBA) nemrégiben Dubaiban (Egyesült Arab Emírségek) tartott egy rendezvényt, amelyen bemutatták a SELCO ...