Baktériumok semlegesítik a mérgező fenolt a talajban

A mezőgazdaságban az egyik legnagyobb problémát a talaj aktuális állapota jelenti. Az, hogy az intenzív növénytermesztés miatt a tápanyagkészlete vészesen fogy a visszapótlás ellenére, csak az egyik probléma. A talajba jutó mérgező anyagok – mint például a fenol – további bonyodalmakat képesek okozni.

A fenol az iparban egy rendkívül elterjedt anyag, egészen pontosan számos vegyipari folyamat melléktermékeként tartják számon. Emellett festékek, műgyanták készítésének elengedhetetlen alapanyaga is.

Egy baktérium segíthet a fenolt kipucolni a szennyezett talajokból
Egy baktérium segíthet a fenolt kipucolni a szennyezett talajokból

 

Erősen toxikus, valamint rákkeltő hatású anyag, ezért a fenol a környezetbe jutva komoly problémákat idézhet elő. Biológiai úton nem bomlik le, így ahová egyszer bekerül, csak nagyon nehezen lehet eltakarítani. Ebből adódóan a mezőgazdasági földterületeket is veszélyezteti.

A Journal of Applied and Environmental Microbiology folyóirat azonban arról számolt be, hogy már úton van a megoldás a fenol lebontásának felgyorsítására. Erre egy baktérium, a Microbacterium terregenes lehet képes, melyet olajjal szennyezett talajból nyertek ki a tudósok.

A kísérletek szerint a baktérium 3 nap alatt képes lebontani a fenolt 700 mg/l koncentráció esetén. Természetesen a lebontási folyamat sebessége függ a szennyezettség mértékétől. Amennyiben hosszabb távon is sikeresek lesznek a kísérletek, jelentősen lecsökkenhet a fenollal szennyezett talajok megtisztítási költsége, illetve elhagyható lesz az ilyen esetekben alkalmazott teljes talajcserés megoldás is.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben a talaj, de van még remény! A népességnövekedés és a klímaváltozás is negatívan hat a Föld talajkészletére. A talaj világszerte gyors ütemben romlik, amit  az erózió, tápanyagves...
Plusz pénzhez juthat a környezetkímélő tejtermelő... A tejtermelés kifejezetten sok káros anyagot juttat a levegőbe. A világátlag szerint 2,8 kg szén-dioxid jut a levegőbe egy kilogramm tej előállítása s...
Tegyünk együtt a környezetünkért! Vegyen részt Ön is a körforgásban és zsebelje be a kedvezményt! Manapság már mindenki számára ismert probléma a környezetszennyezés és megkérdőjele...