Baktériumok semlegesítik a mérgező fenolt a talajban

A mezőgazdaságban az egyik legnagyobb problémát a talaj aktuális állapota jelenti. Az, hogy az intenzív növénytermesztés miatt a tápanyagkészlete vészesen fogy a visszapótlás ellenére, csak az egyik probléma. A talajba jutó mérgező anyagok – mint például a fenol – további bonyodalmakat képesek okozni.

A fenol az iparban egy rendkívül elterjedt anyag, egészen pontosan számos vegyipari folyamat melléktermékeként tartják számon. Emellett festékek, műgyanták készítésének elengedhetetlen alapanyaga is.

Egy baktérium segíthet a fenolt kipucolni a szennyezett talajokból
Egy baktérium segíthet a fenolt kipucolni a szennyezett talajokból

 

Erősen toxikus, valamint rákkeltő hatású anyag, ezért a fenol a környezetbe jutva komoly problémákat idézhet elő. Biológiai úton nem bomlik le, így ahová egyszer bekerül, csak nagyon nehezen lehet eltakarítani. Ebből adódóan a mezőgazdasági földterületeket is veszélyezteti.

A Journal of Applied and Environmental Microbiology folyóirat azonban arról számolt be, hogy már úton van a megoldás a fenol lebontásának felgyorsítására. Erre egy baktérium, a Microbacterium terregenes lehet képes, melyet olajjal szennyezett talajból nyertek ki a tudósok.

A kísérletek szerint a baktérium 3 nap alatt képes lebontani a fenolt 700 mg/l koncentráció esetén. Természetesen a lebontási folyamat sebessége függ a szennyezettség mértékétől. Amennyiben hosszabb távon is sikeresek lesznek a kísérletek, jelentősen lecsökkenhet a fenollal szennyezett talajok megtisztítási költsége, illetve elhagyható lesz az ilyen esetekben alkalmazott teljes talajcserés megoldás is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben a talaj, de van még remény! A népességnövekedés és a klímaváltozás is negatívan hat a Föld talajkészletére. A talaj világszerte gyors ütemben romlik, amit  az erózió, tápanyagves...
Plusz pénzhez juthat a környezetkímélő tejtermelő... A tejtermelés kifejezetten sok káros anyagot juttat a levegőbe. A világátlag szerint 2,8 kg szén-dioxid jut a levegőbe egy kilogramm tej előállítása s...