Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott használata vérnyomás-emelkedést és fejfájást is képes okozni. Az unió azonnal intézkedéseket tett.
A húskészítmények gyártása során gyakran használnak glutaminsavat és glutamátot. Ezekről derült ki most, hogy túlzott fogyasztásuk vérnyomás- és inzulinszint-emelkedéssel is járhat. A túlzott fogyasztás meghatározáshoz azonnal be is vezette az úgynevezett biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).
Ennek túllépése különösen a csecsemőkre, a sovány alkatúakra és a gyerekekre jelent veszélyt. A túladagolás jellemző tünete a fejfájás.
A biztonságos beviteli szintjét a szervezet a sókra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm mennyiségben állapította meg az EU. Ennél magasabb fogyasztás esetén érzékelhetőek a negatív egészségügyi hatások. Ezelőtt nem határoztak ilyen értéket, egyedül azt szabályozták, hogy az élelmiszerekhez kilónként 10 g glutaminsav és glutamát adható.
Várhatóan a biztonságos beviteli szint megállapításával még nem ér véget a történet. A hatóság ugyanis most azt kéri, a szakemberek gondolják az élelmiszerhez adható glutaminsav és glutamátok legmagasabb mennyiségét is. Mivel ezek az adalékok a húskészítmények ízéért felelnek, kérdés, ha csökkentik a felhasználható mennyiséget, mennyiben lesz ez érzékelhető a fogyasztók számára.