A kánikula kapcsán sokat hallani a szántóföldön keletkezett aszálykárokról, illetve a haszonállatokra leselkedő veszélyekről, a szőlő azonban kevés figyelmet kap. Pedig a nagy meleg nyertese a szőlő- és borágazat lehet. A borászok szerint ugyanis, az elmúlt 5 év átlagánál sokkal jobb lesz az idei bor mennyiségben és minőségben egyaránt.
Kifejezetten kedvez az időjárás a szőlőnek az ágazatban dolgozók szerint. Tavaly 2,8 millió hektoliter bort sikerült előállítani, idén viszont 5-10 százalékkal több nedűt állíthatnak elő a termelők. Ez azt jelenti, hogy több mint 3 millió hektoliter borral számolhatunk a 2017-es szezonban.
Hogy minek köszönhető a javulás? Elsősorban annak, hogy kiválóak voltak a körülmények idén a szőlőtermesztésre. A tavaszi fagyok nem károsították nagymértékben a szőlőtőkéket, valamint a pusztító betegségek is elkerülték az ültetvényeket. Amennyiben nem lesz rendkívüli aszály az ősz elején, kiváló minőségű must préselhető majd ki a szemekből és így a bor is jobb minőségű lesz az átlagnál.
Sőt, a szüret időpontja is korábbra tolódhat a megszokottól. Amennyiben ilyen marad az időjárás, akár két héttel korábban is indulhat a fürtök szüretelése.
Az MTI szerint a mostani állapot alapján a 2003-as, rekordmelegnek számító évhez hasonlítható a várható termés, de az akkori nagyon korai szüreti időpontot és a magas alkoholfokot meghaladva idén akár még annál is jobb mennyiségű és minőségű bor készülhet. Egyes termelők olyannyira optimisták, hogy az elmúlt 40 év legjobb termését prognosztizálják.