Veszik, viszik a magyar baromfit

Magyarország baromfiexportja 2018 első 6 hónapjában jelentősen növekedett, a behozatal pedig nem változott számottevően. A pulykaexport mértéke viszont 7 százalékkal nőtt. Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése 2,2 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest, így meghaladhatja a 14,8 millió tonnát 2018-ban.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet legfrissebb tanulmánya kitér arra is, hogy a baromfihús-termelés várhatóan tovább emelkedhet, és 2019-re elérheti a 14,9 millió tonnát. A közösség baromfihús kivitele 2,5 százalékkal 1,6 millió tonnára nőhet, míg a baromfihús importja három százalékkal, 766 ezer tonnára csökkenhet 2018-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az unióban az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között csaknem 10 százalékkal, 23,7 kilogrammra emelkedett, és 2018-ban akár el is érheti a 24,1 kilogrammot. Az Unió átlagát nézve a baromfihús összes húsfogyasztáson belüli részaránya közel 32 százalék, és egyre növekszik. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrejelzése szerint a csirkehústermelés több mint 2 százalékkal emelkedhet 2018-ban az előző évihez viszonyítva. Ugyanakkor a pulykahúsok termelése viszont 1 százalékkal csökkenhet – olvasható az AKI kimutatásában.

Jócskán, 7 százalékkal nőtt a magyar pulykaexport - képünk illusztráció
Jócskán, 7 százalékkal nőtt a magyar pulykaexport – képünk illusztráció

Az USDA szakértői szerint az Egyesült Államokban az egy főre számolt csirkehúsfogyasztás csaknem 2 százalékkal nőhet az idén, míg a pulykahús fogyasztásban nem várható lényeges változás. Az Egyesült Államok csirkehús-kivitele 1 százalékkal emelkedhet, míg pulykahús-exportja 4 százalékkal csökkenhet a megfigyelt összehasonlításban. A baromfihús-termelésben és -fogyasztásban ugyanakkor 2019-re egyaránt növekedés várható.

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihús-behozatala csaknem 41 ezer tonna volt 2018. január és július között, így nem változott számottevően 2017 hasonló időszakához képest. Ezen belül a csirkehús behozatala két százalékkal 28 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 16 százalékkal, 4 ezer tonnára nőtt. A legtöbb baromfihús Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Hollandiából és Romániából érkezett hazánkba.

Kicsivel csökkent a csirke- nagyot nőtt a pulykaexport

Magyarország baromfihús-exportja 20 százalékkal 121 ezer tonnára emelkedett 2018. január–júliusban az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a csirkehús kivitele 1 százalékkal 58 ezer tonnára csökkent, míg a pulykahúsé nagyot változott, 7 százalékkal 22 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia, Ausztria, Németország, Szlovákia, Franciaország és Ukrajna voltak a megfigyelt időszakban –írja az intézet tanulmánya.

Az AKI vágási statisztikája alapján Magyarországon több, mint 146 millió darab baromfit vágtak le 2018. január–augusztusban, ez az érték 10,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség. A csirke vágása 114 millió darabot, a vágópulykáé pedig 5 millió darabot tett ki. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 szeptemberében 188 euró volt 100 kilogrammonként az egész csirke uniós ára, ami 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát.

Magyarországon a vágócsirke termelői ára (257 forint/kilogramm) 3,9 százalékkal volt magasabb ebben az időszakban. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 7,3 százalékkal 487 forint/kilogrammra, a csirkemellé 12,6 százalékkal 1143 forint/kilogrammra emelkedett, míg a csirkecombé (442 forint/kilogramm) nem változott számottevően ugyanebben az összehasonlításban – írják.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Nem volt fertőzött az Ukrajnába exportált csirkehú... …ugyanis nem is exportáltunk csirkehúst irányukba. Ukrajna szerint 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került a piacukra Magy...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Ausztrál és uniós baromfikörkép Ausztráliában egyre több baromfihúst fogyasztanak az emberek, legalábbis az utóbbi évek tapasztalatai ezt mutatják. Az árak évről-évre versenyképesebb...
Nem olcsó, de annál egészségesebb – célkeresztben ... Még alig vagyunk túl a hálaadás napján, amikor a világ egyes részein pulyka (sőt, egészben sült pulyka) kerül sok család asztalára. A jeles nap apropó...
Baromfihúspiac jelene és jövője 2025-ig folyamatosan növekedhet a baromfihús-termelés az Európai Unióban. Sőt, a termelés mellett a fogyasztás is felfelé ívelhet az előrejelzések sze...