A halliszt széles körben elterjedt takarmány alapanyag, a megnövekedett igényeknek és szűkülő beszerezhetőségének köszönhetően azonban igen költségessé vált. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézetében (HAKI) ennek kiváltását növényi és egyéb állati eredetű anyagokkal kísérlik meg. A HAKI szakembereinek sikerült olyan alternatív fehérjeforrásokat feltárni, melyek segítségével még hatékonyabbá tehető a haltermelés.
Jelentősen befolyásolja a takarmányozás minősége és annak gazdaságossága az akvakultúrák fejlődését. Annak érdekében, hogy a halliszt kiváltható legyen, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Halászati Kutatóintézet az alternatív fehérjeforrások emészthetőségét, növekedési, egészségi és stressz állapotra gyakorolt hatását vizsgálja. Ezen kívül a lehetőségeket ökológiai és gazdasági szempontok szerint is értékelik. A hallisztet helyettesítő alternatív fehérjeforrások közül a legígéretesebbek a mezőgazdasági és élelmiszeripari melléktermékek, amelyek olyan értékes tápanyagokban gazdagok, mint a fehérje, az esszenciális zsírsavak, a vitaminok, az aminosavak és az ásványi anyagok. A hírről az Agrárium blog számolt be bővebben.
Ilyen melléktermék például a kukoricatörköly (DDGS), melyet a baromfik és sertések takarmányozásában már sokszor teszteltek, a halak esetén azonban még váratnak magukra a széleskörű vizsgálatok. A kukoricatörköly előnye, hogy nincsenek benne antinutritív anyagok. Az új alapanyagot tartalmazó kísérleti tápok receptúrájának kidolgozásánál figyelembe kell venni az adott faj szükségleteit. A HAKI a ponty és az amur esetén vizsgálta a kukoricatörköly tartalmú takarmányok hatásait, és megállapították, hogy összességében jól hasznosuló energia, fehérje és foszfor tartalommal bírnak.
Állati alapanyagok is szóba kerülhetnek a halliszt helyett
A halliszt azonban nem csupán növényi, hanem állati alapanyagokkal is helyettesíthető. Ezzel kapcsolatban az intézet az európai harcsával folytatott kísérleteket, melyekben megállapították, hogy a halliszt 60 százalékos helyettesítése szójával vagy feldolgozott állati eredetű fehérjével nem ront a hal egészségi állapotán, nem változtat a takarmányhasznosításán és a növekedési ütemén.
A takarmányozással kapcsolatban pedig itt írtunk arról korábbi cikkünkben, hogy 9 emeletes takarmánygyárat épített a legnagyobb magyar tojástermelő.
A Gyermelyi Tojás Kft. 1,7 milliárd forintos beruházással új takarmánygyárat épített, a létesítmény évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására képes. A vállalat tájékoztatása szerint a takarmánygyár alkalmas a késztakarmány bevonására is enzimmel, vitaminnal, illetve olajjal. A berendezések lehetővé teszik a mikro- és nyomelemek pontos adagolását a legnagyobb magyar tojástermelő számára.