Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány kitörése. Összefoglaltuk miért.
Óriási veszélyeket rejt magában, hogy az állattenyésztők sok országban antibiotikumokat használnak a haszonállatok növekedésének elősegítésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumok túlzott alkalmazása olyan fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása.
Ne használjanak antibiotikumokat az egészséges állatok növekedésének ösztönzésére az állattartó gazdaságokban, illetve az élelmiszeriparban – áll az ajánlásban. A szervezet felmérései szerint egyes országokban az antibiotikumok 80 százalékát növekedést serkentő gyógyszerként használják fel az állattenyésztésben.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) éves jelentéséből kiderül, hogy az Európai Unióban Bulgáriában használnak a legnagyobb mennyiségben antibiotikumot a haszonállatok kezelésére.
Bulgáriában átlagosan 121 milligramm antibiotikumot mutattak ki egy kilogramm húsban.
A felmérés összesen harminc európai országban vizsgálta meg 2015-ben a haszonállatoknál felhasznált antibiotikumok mennyiségét. A legkevesebb antibiotikumot a norvégiai hús tartalmazta, kilogrammonként mindössze 2 milligrammot. A kevés antibiotikumot használók pedig sorrendben Izland 5 milligrammal, majd Svédország 12 milligrammal – idézi az Euronews.com-ot az Agrárszektor oldal.
A húsipari hírről itt nézhet meg egy egyperces videót.
Ha több antibiotikum van a húsokban, nagyobb az esély a kórokozók megerősítésére
Az állattenyésztésben egyre jobban növekszik az antibiotikum-rezisztencia esélye a túlzott gyógyszerhasználattal. Ez azt jelenti, hogy egy idő után a kórokozók ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Ez akár azt is okozhatja, hogy bizonyos baktériumok kezelésére nem lenne már hatásos gyógyszer.
A hatékony antibiotikumok hiánya pedig ugyanolyan komoly biztonsági fenyegetést jelentene, mint egy hirtelen felbukkanó halálos betegség vagy járvány kitörése – mondta Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője.
Ha kevesebb a gyógyszerezés, kevesebb antibiotikum van a húsokban
A WHO legfrissebb iránymutatása szerint azok az állatok, amelyeket a húsuk, tejük, vagy a tojásuk miatt tartanak és nevelnek, csak akkor kezelhetők antibiotikummal, ha ténylegesen betegek vagy fertőzöttek, illetve ha egy-egy állatállományban fertőzés van. A gyógyszerek használata helyett a gazdálkodóknak inkább a betegségek kialakulását kellene megakadályozniuk. Például a megfelelő higiéniai körülmények megteremtésével, vagy a védőoltások használatával – javasolja a szervezet.