Távirányításos állattenyésztés: a szatmári malacokat a fotelből is lehet hizlalni

Virtuális sertéshizlalási programot dolgozott ki egy szövetkezet Kelet-Magyarországon. A Legyen Malacod kezdeményezésben bárki vehet malacot, amit felnevelnek neki, ráadásul az állat fejlődését online webkamera képeken lehet követni. Ezen kívül a vásárlóval rendszeresen tudatják a malaca fejlődését valamint súly- és méretgyarapodását.

Az állatokat hagyományos módon, a Szamos partján nevelik,  életteret biztosítva nekik. Magyar nagy fehér sertések közül lehet választani, ami a kezdeményezés weboldala szerint szapora, nagy növekedési erélyű, jó takarmányértékesítő, technológiatűrő, későn érő típusú, jó hústermelő fajta, ami stressz-rezisztens is. A fajta hosszú törzsű, rámás, közepesen dongás mellkasú, közepes farszélességű, kiemelten izmolt combokkal rendelkezik. A konstitúciója kiváló, feszes hát és stabil lábszerkezet jellemzi.

Legyen malacod! - mondja az új, távhizlalásos program szlogenje
Legyen malacod! – mondja az új, távhizlalásos program szlogenje

A Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet 2017 augusztusában alakult a Mátészalka és Szatmárnémeti között található Cégénydányádon. Céljuk a magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítése: sertések eladásával és bérhizlalásával foglalkoznak. Így a virtuális gazda felnevelheti saját malacát anélkül, hogy ki kellene mozdulnia foteljéből. Többek között meghatározhatja azt is, mikor engedjék ki a szabadba az állatokat – írja a Magyar Termék weboldal híre. A megrendelőnek saját malaca a teljes költség felét befizetve lehet, ez 45.000 forintot jelent. A további 50 százalékot pedig a nevelés során havi részletekben lehet fizetni. Ebben az összegben benne van maga az állat, illetve a gondozása és a takarmányozása is. A szövetkezet ebből fizeti a dolgozóit, illetve szükség esetén az állatorvost is.

Környékbeli disznóvágás a vége a távkapcsolatnak

A hús feldolgozásával a szövetkezet nem foglalkozik, de a hizlalás végén lehetőséget biztosít a megrendelőinek, hogy a környékükön található szálláshelyek egyikén egy disznótor keretében feldolgozzák a sertésüket. Ezzel segítik a helyi turizmust, valamint a falusi hagyományok megőrzését és bemutatását. A programot a magyar sertéshúshiány is motiválta – hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Legyen Malacod program egyik ötletgazdája. Szerinte ugyanis jelentős kereslet van azon termékek iránt, ahol a fogyasztó biztos lehet abban, miként kezelték a húst, és hogyan tartották az állatot. A kezdeményezésben részt vevők saját tartású malachúshoz juthatnak, miközben a program munkát biztosít az embereknek a hátrányos helyzetű térségben. Ha pedig érdekli a témában a boldog malac és levendula története, kattintson erre a hivatkozásunkra a korábbi cikkünkhöz.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...
3D kamera és okostelefon segítségével követhető a ... A precíziós gazdálkodás a sertéstartók munkájában is hasznos, akár egy mobillal is követhetjük a disznó hizlalását. A technológia segítségével úgy leh...
Nőtt a támogatás, kilábalóban a válságból a hazai ... Növekszik a vágások száma, a hazai sertéságazat exportja és a magyar lakosság fogyasztása is. A tenyészállománynál ugyanakkor csökkent a kivágás arány...
Közép-Európa legmodernebb sertésvágóhídja épül Sár... Kategóriájában Közép-Európa legmodernebbjének számító sertésvágó és feldolgozó üzem épül meg a Hajdú-Bihar megyei Sárrétudvariban 2019 januárjára. A 3...
500 millióból épített növénytermesztési központot ... Átadták a Claessens cégcsoporthoz tartozó Csicsó Pig Kft. félmilliárd forintból megépített növénytermesztési központját a Somogy megyei Somogycsicsón...