Szállíthatjuk Szingapúrba a magyar nyulat és a marhát

A magyar nyúltenyésztésünk jellemzően exportorientált ágazat, a hazánkban előállított, évi több mint 10 ezer tonna nyúlhús döntő többsége külföldre kerül. A magyar marhahús kivitele pedig a januártól júliusig terjedő időszakban 16 százalékkal, mintegy 9 ezer tonnára emelkedett. Mindkét ágazat számára kedvező hír, hogy 5  újabb húsipari vállalat értékesíthet magyar nyulat és marhát Szingapúrba.

A hírről az Agrárszektor számolt be, ezt az anyagot szemléztük. A cikk szerint hazánkban a legnagyobb nyúltenyésztő integrátor cég a Tetrabbit Kft. A tavaly 5,7 miliárd forintos forgalmat bonyolító vállalat a sperma, a ketrec és a takarmány biztosításától kezdve a nyulak vágásáig, darabolásáig és csomagolásáig végzi a tevékenységét. Konyhakész termékeik a hazai áruházláncokban is megtalálhatóak. Saját vágóhídjukon a Magyarországon előállított nagyjából 4 millió állat 47 százalékát vágják le maguk, a további 53 százalékot az Olivia Élelmiszerfeldolgozó Kft.-nél dolgozzák fel. Az arányokról sokat elmond, hogy a hazai nyúltermelésnek csak mindössze 2 százaléka jut el a magyar piacra.

Fő célországaink Németország, Olaszország és Svájc. Miután az orosz piac az embargó miatt lezárult a magyar nyúl kivitele előtt, az élő állat kilónkénti ára a korábbi 480-520 forintos árról 400-440 forintra csökkent. Ezért kiemelten fontos az új piacok feltárása az ágazat számára.

Bővül a magyar nyúlexport: további 5 cég szállíthat Szingapúrba - képünkön sült nyúl
Bővül a magyar nyúlexport: további 5 cég szállíthat Szingapúrba – képünkön sült nyúl
Területi alapon határozza meg az ázsiai ország a behozatalt az állatbetegségek esetén

Ázsiában Szingapúr nyitott országnak számít, mivel a madárinfluenza és a sertéspestis esetében is a regionalizáció elvét alkalmazza, vagyis egy-egy ilyen betegség kitörését követően nem a teljes országra, hanem csak az érintett régióra rendeli el a behozatal korlátozását. Így kacsa-, a liba- és más baromfihúsok már érkeztek Magyarországról Szingapúrba, most pedig a nyúl és a marha is szabad utat kapott. Eddig 18 húsipari vállalat exportálhatott az ázsiai országba, mostantól pedig további 5 nyert el exportengedélyt – írja a cikk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A marhahúspiac globális alakulása 2015-ben Amerikában csökkenhet idén a marhahús kibocsátás; Brazíliában és Argentínában áremelkedés várható marhahús terén, míg globálisan nőhet a marhahústerme...
Hanyatlóban a marhahús globális termelése A növekvő kínai kereslet hatására Kína marhahús importja jelentősen megnövekedhet, miközben a globális termelés csökkenőben van. Az USA-ban csökken a ...
Idén is lesz Tarka Marha fesztivál! Már 16. alkalommal rendezik meg augusztus 12-14 között a Tarka Marha fesztivált Bonyhádon. A hétvége folyamán számtalan színes és érdekes programmal v...
Nem eszik nyúlhúst a magyar A jelenlegi magyar nyúlágazat csak árnyéka a pár évtizeddel ezelőttinek. Kevesebben tenyésztik a tapsifüleseket, a megtermelt nyúlhúst pedig nem esszü...
Miért kerüli a magyar a nyulat? A 80-as, 90-es években nagyon sokan foglalkoztak itthon nyúltenyésztéssel és abban az időben sokan fogyasztották is a nyúlhúst. Mára viszont nem túl s...
Süteménytől lesz méregdrága az ausztrál marhák hús... Süteményt, cukorkát és csokoládét esznek Ausztráliában a húshasznú szarvasmarhák. Na, nem egész életükben, csak a vágás előtti néhány hónapban azért, ...