Kétszer akkora a magyar mézfogyasztás, mint 7 éve, de még mindig Európa után kullogunk

A méz hazai népszerűsítésének köszönhetően 7 év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon, fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozón. Az egy főre jutó éves magyar mézfogyasztás a 2010-es 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra nőtt.

A jászberényi méhésznapon közel 200 szakmai kiállító és árus vett részt, a témáról az Agrárágazat számolt be, ezt az anyagot szemléztük. Feldman Zsolt elmondta, hogy a duplázás akkor is jó eredmény, ha Nyugat-Európában ennél jóval több mézet fogyasztanak. Az is elhangzott, hogy a magyar méhészek által előállított méz többletét “javítómézként” döntően német, francia és olasz piacon adják el. Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarország a minőségi méztermelésben érdekelt. Hazánk ezért egyik élharcosa annak a folyamatnak, amelyben az Európai Unió lépéseket tett az Európába máshonnan érkező, gyengébb minőségű mézek és mézkészítmények beáramlásának megakadályozására. Ezeknek a termékeknek a minősége ugyanis bizonytalan, ráadásul árcsökkentő hatásúak a magyar mézre nézve.

A magyar mézfogyasztás jelentősen növekedett a 7 évvel ezelőttihez viszonyítva, de még mindig kevesebbet eszünk belőle, mint az európai átlag
A magyar mézfogyasztás jelentősen növekedett a 7 évvel ezelőttihez viszonyítva, de még mindig kevesebbet eszünk belőle, mint az európai átlag

Feldman Zsolt az elmúlt hónapokban bekövetkezett, különösen nagy méhpusztulásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy ez is megmutatta, milyen szoros szakmai párbeszéd és napi szintű együttműködés szükséges a mezőgazdasági területek gazdálkodói és a méhészek között. A tömeges méhpusztulás okainak feltárására még tartanak a vizsgálatok.

A jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó összefoglaló videóját itt nézheti meg:

Magyarországon mintegy húszezer méhész található, a méhészetek mintegy 1,2 millió méhcsaládot nevelnek. Az éves méztermelés az elmúlt 10 évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között mozgott. A méhészetek alapterméke az akácméz, ami már hungarikum. Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba. A belföldi mézfogyasztás évente 7-8 tonna – írja az Agrárágazat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Varroa atka elleni gyógyszeres védekezéshez igénye... Méhészek figyelem! 6 597 méhész-gazdálkodó részére 632,8 millió forint összegű támogatás kifizetését kezdi meg július 2. hetében az MVH a varroa atka...
Vis maior bejelentést tehetnek a méhészek Az idén, a magyar mezőgazdaságot sújtó különböző időjárási körülmények, különösképpen az Yvette ciklon súlyos károkat okozott a hazai méhcsaládokban, ...
GMO-szennyezett takarmánytól tarthatnak a magyar m... Még időben tudta figyelmeztetni a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására. Az ügyben az Országos Ma...
Műhold alapú helymeghatározást is tanítanak Gödöll... Előző cikkünkben írtunk két tanfolyamról, melyeket hamarosan a gödöllői Szent István egyetem indít. Ma is bemutatunk két újabb hasznos tanfolyamot a s...
Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Méhészek figyelem! Újra igényelhető támogatás a méhészek által használt gépjárművek után. Valamint közeleg a határidő a varroa atka elleni védekezés támogatási igényének...