Hölgyvezérelt mangalicafarm Hajdúböszörményben

A 32 éves Fekete Zsóka diplomás élelmiszermérnök, élelmiszeripari szakfordító és lovaskultúra-szakoktató is egyben, ám élete ma már a mangalicafarm köré szerveződik.

Fekete Zsóka először egy budapesti multicégnél helyezkedett el, de hamar rájött, hogy az iroda nem az ő világa. Hazatért hát Hajdúböszörménybe. A fiatal gazda pályázatot elnyerve az uniós támogatás mellé hitelt vett fel, így valósulhatott meg a mangalicafarm ötlete. A történetet a Sokszínűvidék oldal írta meg.

Hölgyvezérelt mangalicafarm Hajdúböszörményben
Hölgyvezérelt mangalicafarm Hajdúböszörményben

A lány örökölte a gazdálkodás szeretetét. Édesapja agrármérnök és biogazda, aki az állatok takarmányának előállításával foglalkozik. Nagyapja régi falusi gazdálkodó, édesanyja pedig a pályázatírásban jártas.

2012-ben jött egy lehetőség, hogy megvásároljunk egy húsz szőke mangalica kocából álló törzsállományt. Már nálunk voltak, amikor kiderült, hogy a kocák fele vemhes, úgyhogy egy héttel később több mint ötven állatunk volt – mondta.

Gyorsan kialakult a mangalicafarm

Azóta tovább fejlődött. Ma már több mint 40 anyakoca van a 400 egyedes állományban. Ő maga oltja be az állatokat, mert állatorvosi szaksegéd végzettséget is szerzett, de a herélés sem jelent neki gondot. A mangalica húsát hagyományos hajdúsági receptek alapján – egy hentes alkalmazottal együtt – dolgozza fel. Zsóka fűszerez mindent, és a füstölést is ő csinálja. A családi vállalkozás része a zöldségtermesztés is. A termékeikbe a saját őrölt piros paprikájukat és fokhagymájukat teszik. A vágóhídról Zsóka szállítja haza a fél disznókat. Piacra hordja és maga árulja a készárut.

Nálunk az állatok törődést, jó takarmányt, amolyan all inclusive ellátást kapnak. Nagyon fontos számomra, hogy a hús minősége érdekében a mangalicáim megkapják a számukra legmegfelelőbb takarmányt és élhetési körülményeket. Tiszteljük őket azért, amit cserébe adnak. Minden állat kézből is ehet, így látja a gondozóját, hallja az emberi beszédet. A kocákat kényeztetjük: ha történetesen nem búgatunk, élvezhetik a mangalica-wellnest, dagonyázójukban heverhetnek egész nap. A telepet is próbáljuk minél korszerűbben üzemeltetni, folyamatosan fejlesztjük. Egy régi mondást idézve: ha megy a szekér, hajtani kell a lovakat

– mondja.

All inclusive ellátást kapnak Zsóka farmján a mangalicák
All inclusive ellátást kapnak Zsóka farmján a mangalicák

Zsóka természetesen sokat dolgozik a mangalicafarm vezetésével. Napi 12-14 órát tölt a gazdaságban. Csak a vasárnapjai szabadok, akkor a farmon dolgozó két alkalmazott felügyeli a telepet.

Értékesítünk élőállatot és tenyészállatot is. A meghizlalt egyedekből készített helyi termékeinket – kolbász, szalonna, tepertő, zsír, sonka, disznósajt, hurka és különféle pástétomok – értékesítjük. Arra törekszünk, hogy mások legyünk, mint a többiek, és hogy minél jobb minőséget és minél egyedibb termékeket állítsunk elő

– mondta a gazda.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...