A franciák nem félnek a rovarliszttől, hanem nagy pénzt csinálnak belőle

A tudományos előrejelzések szerint 2022-re csak a haltenyésztésben három millió tonna takarmány fog hiányozni. Azonban a takarmányforrások kimerülése a világ szárazföldi állattenyésztésére is vonatkozik, ez az üzletág ma 480 milliárd eurót mozgat évente. Ezekre a gondokra lehet megoldás a rovarélelmiszer elterjesztése.

A francia Alpok egyik kisvárosában, Dole-ban elgondolkodtak a jövőről: a Jura-hegység kis településén már működik egy üzem, amely rovarokból készít fehérjedús lisztet, ráadásul környezetkímélő módszerrel – írja a hvg.hu.

Nem mindenkinek taszító a rovarélelmiszer, a franciák lehetőséget láttak benne, és hatalmas üzletet csináltak belőle
Nem mindenkinek taszító a rovarélelmiszer, a franciák lehetőséget láttak benne, és hatalmas üzletet csináltak belőle

Ezt az alapanyagot már régóta használják kutya- és macskaeledelek gyártásához is. A kis üzemet egy nemrég alapított startup cég hozta létre. A vállalkozás neve: Ynsect – ami önmagáért beszél (A francia insect szó magyarul: rovar). Ők a galacsinhajtó bogarakból gyártanak lisztet, szigorúan védett technológiai eljárások alapján. Az évi termelésük jelenleg 400 tonna, de már betervezték egy új, sokkal nagyobb, hasonló üzem megnyitását. Ezzel pedig ötvenszeresére, évi 20 ezer tonnára növelnék a rovarliszt termelését.

Rovarélelmiszer halaknak és tésztába

Az Európai Unió 2017 júliusában engedélyezte hivatalosan a haltenyésztésben a rovarlisztből származó táplálékok használatát. Addig csak a horgászok csalijaként hozhatták forgalomba az ilyen anyagokat. A látszólag irracionális üzlet pedig nagyon beindult. Az Innova Feed nevű francia cég például egy évi 10 ezer tonnányi rovarlisztet előállító üzem beindításán dolgozik. Arra, hogy nem a valóságtól elrugaszkodott elképzelésről van szó, idézzünk egy korábbi példát: a franciaországi Vosges megye Thiéfosse településén már évek óta működik egy üzlet, amely tücsöklisztből is álló tésztaféléket forgalmaz. A cég napi 180 kilónyi, tücsöklisztet is tartalmazó spagettit, makarónit és egyéb tésztafélét ad el, a terméket pedig még vargánya gombával is ízesítették. Tehát van már eredményes példa a rovarok élelmiszer-alapanyagként való felhasználására. Ezeket a kísérleteket pedig a globális népszaporulat, a hagyományos takarmány- és élelmiszerkészletek várható kimerülése egyre inkább aktuálissá tesz. De hogy néz ki a rovarhelyzet a magyar élelmezésben? A témában írtunk egy anyagot az I. Magyar Rovaripari Konferenciáról, amit ide kattintva olvashat el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rovar alapú takarmány – ön etetné az állatai... Új lehetőséget boncolgatnak a rovar alapú takarmány témájában. Az európai ékezési kultúrától idegen rovarfogyasztás. De miért ne etessük a haszonállat...
Rovarból készült étel is volt az élelmiszer-bizton... Ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának. Az előadók több újdonságot mutattak b...
Magyar nem a rovarélelmiszerekre Nem tartja kívánatosnak a rovarélelmiszereket a magyar agrárium első embere. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint hazánk ragaszkodik a hag...
Sáskainvázió lepheti el a stadionokat, már a Mezőg... Annyira elszaporodtak a sáskák a dél-oroszországi régióban, hogy Pjotr Csekmarjov, a mezőgazdasági minisztérium növényvédelmi kérdéseket felügyelő sza...
A rovarok ipari felhasználása csak idő kérdése... Első alkalommal tartott Rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a rovarok magyar piaci felhasználhatóságának módjairól...
Rovarélelmiszereket lehetett kóstolni Budapesten: ... Ehető tücskök, sáskák, lisztkukacok, szöcskék és egyéb rovarok voltak a tányérokon az I. Rovaripari Konferencia kiállítóinál. Bár hazánkban a rovarok ...