Ausztrál kutatók olyan fűfélét találtak, aminek a sós és ecetes chipsre emlékeztető íze van. A felfedezés véletlenül született. A gazdasági hasznosíthatósága még kérdéses, de akár az állattenyésztés is profitálhat belőle.
A fűfélék katalogizálása során ausztrál kutatók rájöttek, hogy az egyiknek teljesen olyan az íze, mint a sós és ecetes chipsnek. Erre úgy derült fény, hogy egyikük a vizsgálat után megnyalta az úját, tehát mint olyan sok minden a tudományos világban, véletlenül.
A szokatlan íz a fű szárán lévő folyadékcseppecskékből származik és szárítás után is viszkózus vagy kristályos formában megmarad. Ugyanakkor az anyag vízben oldódik és lemosható a levelekről. Egyébként korábban már találtak olyan fűféléket, amelyek ragacsós cukrot, proteint vagy akár sót termeltek és a tudósok most úgy gondolják, hogy a most felfedezett faj is hasonlóképpen működik.
Most már csak az a kérdés, az új felfedezés hogyan hasznosítható. Termeszthetőek-e a korábban említett fűfélék, mondjuk, Magyarországon is és használhatóak-e a takarmányozásban.
A hírről a ScienceAlert számolt be.