Amióta kutatási adatok bizonyították, hogy a szarvasmarhák gáztermelése és kibocsátása, azaz a böfögésük és szellentésük, negatív hatással van a globális klímára, a kutatók nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy olyan takarmányokat “fejlesszenek” ki, amelyek az anyagcseréjüket átalakítja és a gáztermelést csökkenti. A kezdeti eredmények biztatóak.
Mivel a marhák sokat böfögnek és szellentenek, erre válaszul egy svájci cég olyan takarmányalkotót fejlesztett ki, amelynek segítségével csökkenthető a jószágok metánkibocsátása. A metán ugyanakkor – a tudósok szerint – mintegy 20 százalékban felelős az éghajlatváltozásért. A gáz negyede pedig a marhák révén kerül a levegőbe.
Egyetlen marha évente mintegy három tonnányi szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű metánt bocsát ki. Ez – az Agolin nevű svájci cég szerint – megfelelő takarmányozással 10 százalékkal mérsékelhető. Mivel takarmány-keveréküket évente mintegy egymillió marha fogyasztja, ez hozzávetőlegesen 300 ezer tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátásban. Összehasonlításképpen, az EU-ban 25-28 millió marha kérődzik. így van tere a fejlődésnek.
Az Agolin tapasztalatai szerint nemcsak a gázok termelődése redukálódik a speciális takarmánytól, hanem még a takarmányhasznosulás is javul és ezáltal a tejtermelés is fokozódik.
A svájci csodatakarmány összetételéről semmit nem lehet tudni, korábban egy másik kutatócég viszont fokhagymából nyert szerves kénvegyület segítségével csökkentette a marhák emésztőrendszerében tevékenykedő metántermelő baktériumokat.
A cikk az Agrárszektor anyaga alapján készült.