Több amerikai szervezet is nehezményezi, hogy a McDonald’s nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be gyorséttermeiben az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását. Ezek az antibiotikumos húsok a kritikák szerint komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc ugyanakkor azt állítja, már érdemi lépéseket tett az ügyben.
Nagy nyomást gyakorolnak és egyre jobban sürgetik az amerikai fogyasztói és közegészségügyi szervezetek a McDonald’s-ot az Egyesült Államokban, hogy állapítson meg konkrét határidőt arra, mikortól szünteti meg az antibiotikumokkal szennyezett állatokból származó sertés- és marhahús felhasználását. A McDonald’s ugyanis jelenleg nem követeli meg az alapanyag beszállítóitól, hogy a cég éttermeibe antibiotikummentes húst szállítsanak – állítják a vállalat kritikusai az Agrárszektor cikke szerint.
Az Egyesült Államokban a McDonald’s az egyik legnagyobb marhahúsfelvásárló, ezért komoly hatása van a piacra. Az USA egyik kutatócsoportja szerint a gyorsétteremlánc kidolgozott egy hosszú távú tervet az antibiotikumokkal szennyezett húsok folyamatos kivezetésére, de ezt a tervet több szakértő is elég bizonytalannak tartja. Szerintük ugyanakkor fontos lenne, hogy minél hamarabb megtegye a szükséges lépéseket a cég. A szennyezett húsok használata ugyanis antibiotikum-rezisztens baktériumokat eredményezhet, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre. Emiatt pedig jelentős egészségügyi kockázattal járhat fogyasztásuk is. Az antibiotikumok túlzott használatával akár még az is bekövetkezhet, hogy egyes baktériumok nem reagálnak majd az ellenük használt gyógyszerekre – állítják egyes amerikai szakértők. Az Egyesült Államok egyik kutatócsoportja nemrég petíciót is kiadott azért, hogy a McDonald’s hagyjon fel éttermeiben az antibiotikumokkal kezelt állatokból származó sertés- és marhahús használatával. A dokumentumot eddig közel 10 ezren írták alá.
Lépéseket tesznek a cégek az antibiotikumos húsok kiszorításáért
Ugyanakkor a gyorsétteremlánc már lépéseket tett annak érdekében, hogy termékei antibiotikummentesek legyenek – közölték amerikai hírforrások. Ezért például 2016-tól csak olyan csirkéket vásárolnak fel, amelyeket antibiotikumok használata nélkül neveltek fel. Az Egyesült Államok 25 legnagyobb étteremlánca közül pedig 14 már kötelezettséget vállalt arra, hogy nem szereznek be antibiotikummal szennyezett csirkéket. Egy közelmúltban készült felmérés kimutatta, hogy az amerikai állattenyésztők egyre többet tesznek az antibiotikum-használat mérsékléséért, ennek következtében 2016-ban 10 százalékkal csökkent a szennyezett húsok eladása az előző évhez képest.
Mi a helyzet a magyar McDonald’s üzletek húsaival?
Ahogy arról korábban írtunk, a cég közleménye alapján kizárólag betegségek kezelésére és állatorvosi rendelésre fordulhat elő, hogy a McDonald’s Magyarországnak beszállított haszonállatok antibiotikumokat kapnak. A vállalat szerint az állatok takarmányozásában a gazdaságok nem használnak hormonokat, génmódosított anyagokat és hozamfokozókat sem.