A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése, valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re. A húsfogyasztás visszafogása sokat segíthet az emberiség fenntarthatóbb létezésében.
A Nature című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos kedvezőtlen hatása van. Nagy mértékben hozzájárul például az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvíz-készleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal – írja a BBC hírportálja. A cikkre a Világgazdaság bukkant rá, ezt az anyagot szemléztük.
Mivel 2010 és 2050 között várhatóan tovább fog növekedni a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért a felsorolt negatív hatások 50-90 százalékkal is nagyobbak lehetnek. Ez pedig már túlmutatna a bolygó “teherbíró-képességén”, hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket – írták a tudósok. Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani. A három kulcslépést együtt kell megtenni.
A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen lépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.
“Van, aki mediterránnak hívja, mi flexitáriánusnak. A húsok közül csak a halat fogyasztó, a tojást és tejterméket megengedő vegetáriánus és a szigorúan növényi vegán diéták helyett mi a legkonzervatívabb, húst is tartalmazó étrendet választottuk, de ebben is csak hetente egyszer szerepel vörös hús” – mondta a tudós.
Nagyot csökkenne az üvegházhatás a húsfogyasztás elhagyásával
Amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal nagyjából a felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.
A tanulmány szerint az élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16 százalékkal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait. Egy 10 milliárdos népesség etetése nem lehetetlen dolog, amennyiben megváltoztatjuk az étkezési és élelmiszertermelési szokásainkat – mondta Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.