A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) arra hívta fel a hazai vásárlók figyelmét, hogy részesítsék előnyben az ellenőrzött termelésből származó, biztonságos magyar étkezési tojások fogyasztását. A közlemény szerint ugyanis a külföldről származó tojások egészségügyi kockázatot hordozhatnak, ezért ajánlják az ellenőrzött hazai tojást.
A külföldi előállítású, importált tojások több esetben humánegészségügyi kockázatokat jelenthetnek. Korábbi nemzetközi híradások szerint lengyel tojásokban mutattak ki olyan mennyiségű antibiotikumot, amely akár az emberi egészséget is veszélyeztetheti. A Tojásszövetség közleménye szerint több nemzetközi hír is arról számolt be az utóbbi időszakban, hogy az emberi egészségre is ártalmas szennyeződéseket mutattak ki étkezési tojásokban. Holland és német értesülések szerint egyes tojástételekben újra fipronilos rovarirtószer-maradvány jelent meg, egy másik esetben pedig a lengyel állatorvosi szolgálat hívott vissza a piacról több, mint 4 millió darab étkezési tojást, mert azokban a megengedettnél magasabb antibiotikum-tartalmat észleltek.
A hazai vásárlására biztat a Tojásszövetség
Az újabb nemzetközi esetek azt mutatják, hogy a külföldi előállítású, importált tojások fogyasztása humánegészségügyi kockázatokat jelenthet – írja a Tojásszövetség. A lengyelországi helyzet magyar szempontból azért különösen fontos, mert a külföldi étkezési tojások nagy része érkezik Lengyelországból a magyar piacra. Ezért a szövetség felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy az importált termékek helyett az ellenőrzött és nyomon követhető termelésből származó magyar étkezési tojások vásárlását részesítsék előnyben.
A magyar gazdaságokban termelt tojások kiváló minőségűek és biztonságosan fogyaszthatók. A sokszor bizonytalan eredetű és tisztázatlan beltartalmú külföldi termékekkel szemben a magyar gazdaságokból származó tojások nyújthatnak megfelelő minőségi garanciákat a fogyasztók számára – írta a Tojásszövetség.