Világszerte a szója az állattenyésztés egyik legfontosabb takarmánya. A szójaültetvényeket pedig Brazíliában hatalmas erdőségek kiirtásával telepítik. Ennek csökkentésére összefogtak az üzleti szektor és a civil szféra szereplői, hogy fenntartható megoldásokat keressenek a problémára.
A Piac és Profit cikkét szemléztük. Eszerint az emberek nem fogyasztanak nagy mennyiségben szóját, a növény mégis a legnagyobb mennyiségben használt takarmányalapanyag. Az ellátási láncban tehát a hústermelés egyik fontos része. A szóját nem csak a haszonállatok etetésére termesztik, hanem a haleledelekbe is bedolgozzák.
A brazíliai Cerrado a világ biológiailag leginkább sokszínű szavannája. A Föld biodiverzitásának 5 százalékát adja ez a régió, több, mint 800 madárfaj és 1100 növény található itt. Ezt veszélyezteti a mezőgazdasági termelés: 2000 és 2014 között a gazdálkodásra használt területek 87 százalékkal nőttek rajta. Ami erdőirtással járt együtt, legnagyobb mértékben a szójatermesztés miatt.
Közel 50 brazil és nemzetközi civil szervezet írta alá a Cerrado Nyilatkozatot, mely arra szólította fel az üzleti szektor szereplőit, hogy tegyenek az erdőirtás megfékezéséért és az őshonos növényvilág megőrzéséért. Eddig a világ legnagyobb élelmiszertermelő cégei közül 61 csatlakozott a Cerrado-szavanna megóvásához, például a McDonald’s, a Tesco, a Unilever, és a Walmart. Fontos lenne, hogy olyan alternatívát találjanak a szója helyére, ami biztosítani tudná a fehérjét a takarmányokhoz.
Megoldás lehet a rovarfehérje?
Ahogy mi is írtunk róla korábban, egyre több szó esik a rovarokról, mint lehetséges fehérjeforrásokról. Európában az Ynsect nevű cégnek sikerült jelentős pozíciót kivívnia magát a fenntartható módon termelt takarmányok között: termékeiben a fehérjetartalmat rovarok adják. A cég a 2018-as esztendőt azzal töltötte, hogy épített egy gyárat Franciaországban, mely elsőként állít elő nagy mennyiségben rovarfehérjét.
Szóba jöhet a műhús is
A hústermelés az egyik legnagyobb ökológiai lábnyomit hagyja, sok erőforrást használnak fel hozzá. Az Egyesült Államokban a Beyond Meat és a Memphis Meat állított elő laboratóriumi körülmények között “műhúst”. Erről itt írtunk bővebben korábban. Az eljárás lényege, hogy vesznek egy sejtet az állat szövetéből és kitenyésztik, majd húst állítanak elő belőle. A gyártási módszer egyelőre drágább, mint a hagyományos állattenyésztés, de a fejlesztők szerint hamarosan versenyképes lehet a piacon. Finnországban növényi alapú húst is előállít a Gold & Green Foods nevű cég. Elkészítéséhez zabot és disznóbabot használnak.