A szakemberek kétszámjegyű drágulást akarnak a baromfihúsnál

A Baromfi Terméktanács szerint a termelési költségek emelkedése árnövekedést indokol a baromfipiacon. Az viszont nagy kérdés, hogy az áruházláncok és a vásárlók mekkora drágulást tartanának elfogadhatónak. A vállalkozások mindenesetre a megnövekedett inputanyag- és bérköltségeit szeretnék érvényesíteni az átadási árakban.

Drágább lehet az áruházak polcain a baromfihús. Az áremelést elsősorban a termelői költségek növekedése indokolná. Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint az év eleje óta a vállalkozásoknak többet kell fizetniük az input­anyagokért és a szolgáltatásokért, ráadásul a növekvő munkabérek is komoly többletköltséget okoznak – számolt be róla a Magyar Idők. A vitaminok áremelkedése például több tízszeres volt az elmúlt időszakban.

Drágulhat a baromfihús (Fotó: Pixabay, manfredrichter)
Drágulhat a baromfihús (Fotó: Pixabay, manfredrichter)

Az áremelés az összes baromfihústermék esetében indokolt lenne. Nagysága a tervek szerint nem haladja meg a tíz százalékot. Kérdéses ugyanakkor, hogy ebből mit fogadnak el az áruházláncok s mit hajlandók megfizetni a vevők.

A baromfihús ára egyébként a tavalyi áfacsökkentésnek köszönhetően a környező országokkal összehasonlítva itthon a legolcsóbb.

Ennek is köszönhetőent a szakember idén 10-15 százalékos forgalomélénkülés vár, mivel a hazai piacon évről-évre több baromfihús fogy.

Csirkéből, víziszárnyasokból és pulykából is nagy mennyiséget szállítanak a külpiacokra a vállalkozások. Csorbai Attila szerint az említett áremelést a hazai mellett az exportpiacokon is érvényesíteni kellene és úgy tűnik, erre egyébként idén lesz is lehetőség. A brazil húsbotrány miatt ugyanis a korábban beszállított jelentős mennyiség kiesése nagyon hiányzik a piacról. Ennek köszönhetően a termelők vélhetően könnyebben érvényesíthetik a megnövekedett termelési költségeket az átadási árakban.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
Baromfipiaci információk a nagyvilágból A hosszú távú előrejelzések szerint a baromfihús továbbra is keresettebb termék lesz, mint a sertéshús vagy a marhahús. Részben erre reagálva Amerikáb...
Külkereskedelmi információk az első negyedévről... Vegyesen zárta az első negyedévet a mezőgazdasági és élelmiszeripari külkereskedelmünk. A sertés- és a baromfihús külkereskedelme gyengült, míg a kuko...
Olcsóbb sertéshús, dráguló tojás Mind az Európai Unióban, mind pedig Magyarországon csökkent a sertéshús ára idén júniusban. Hogyan alakult az egész csirke ára? Olcsóbb lett, vagy épp...
Baromfipiaci jelentés Míg az Egyesült Királyságban folyamatosan javulnak a baromfitartók körülményei, addig Kazahsztánban egyre kilátástalanabb a baromfis gazdák helyzete. ...