Átfogó elemzést készítettek el az élelmiszertermelés környezeti hatásairól brit és svájci kutatók. Az adatok alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása lehet a leghatásosabb mód a bolygóra gyakorolt hatások csökkentésének. A marhahús előállítása okozza a legnagyobb gondokat.
Az Oxfordi Egyetem és az Agroscope svájci mezőgazdasági kutatóintézet 119 ország mintegy 38 ezer farmjának és 1600 élelmiszer-feldolgozójának és kereskedőjének adatait felhasználva vizsgálta meg azt, hogy a különböző termelési módszerek és a földrajzi elhelyezkedés milyen környezeti hatással van az elfogyasztott élelmiszerek mintegy 90 százalékát kitevő 40 élelmiszer előállítására. A témáról a Greenfo.hu portál számolt be.
A szakemberek elemezték, hogyan hat ezeknek az élelmiszereknek az előállítási folyamata
- a földhasználatra,
- az ivóvíz-felhasználásra,
- a vízszennyezésre,
- a légszennyezésre.
Ezután pedig nagy különbségeket mutattak ki az ugyanazon terméket előállítók környezeti hatásai között.
A Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a környezetre legnagyobb hatással lévő marhahústermelők 100 gramm fehérje előállításakor 105 kilogramm üvegházhatású gázt bocsátanak ki és 370 négyzetméternyi földterületet használnak. Ez pedig 12-50-szer nagyobb, mint a környezetre kisebb hatású marhahústermelők. Utóbbiak viszont 36-szor több földterületet használnak, és hatszor több üvegházhatású gázt juttatnak ki, mint a zöldborsótermelők.
Az élelmiszertermelés óriási környezeti terhekkel jár, ám azok nem szükségszerű következményeik az ember szükségleteit tekintve. Jelentős mértékben csökkenthetők a termelés módozatainak megváltoztatásával és azzal, mit fogyasztunk – mondta Joseph Poore, a tanulmány egyik szerzője. A legnagyobb hatást az étrend megváltoztatásával lehetne elérni. Jóval nagyobbat, mint a hús és tejtermékek fenntartható gazdálkodással való előállításával.
A témában itt írtunk korábban arról, hogy az uniós marhahús újra utat talált Kínába. Az Európai Unió tagállamai közül elsőként Írország kapott engedélyt a kínai hatóságoktól arra, hogy hosszú szünet után újraindítsa a marhahús exportját az ázsiai országba. Kína még a 90-es években függesztette fel a marhahús behozatalát az Európai Unióból és így részben Írországból, valamint valamivel később az Egyesült Államokból a szivacsos agyvelőgyulladás (BSE), azaz a kergemarhakór-járvány veszélye miatt.