A marhahús előállítása okozza a legnagyobb gondokat

Átfogó elemzést készítettek el az élelmiszertermelés környezeti hatásairól brit és svájci kutatók. Az adatok alapján megállapították, hogy a hús- és tejtermékek fogyasztásának visszafogása lehet a leghatásosabb mód a bolygóra gyakorolt hatások csökkentésének. A marhahús előállítása okozza a legnagyobb gondokat.

Az Oxfordi Egyetem és az Agroscope svájci mezőgazdasági kutatóintézet 119 ország mintegy 38 ezer farmjának és 1600 élelmiszer-feldolgozójának és kereskedőjének adatait felhasználva vizsgálta meg azt, hogy a különböző termelési módszerek és a földrajzi elhelyezkedés milyen környezeti hatással van az elfogyasztott élelmiszerek mintegy 90 százalékát kitevő 40 élelmiszer előállítására. A témáról a Greenfo.hu portál számolt be.

A marhahús előállítása iszonyatos következményekkel jár környezeti szempontból
A marhahús előállítása iszonyatos következményekkel jár környezeti szempontból
A szakemberek elemezték, hogyan hat ezeknek az élelmiszereknek az előállítási folyamata
  • a földhasználatra,
  • az ivóvíz-felhasználásra,
  • a vízszennyezésre,
  • a légszennyezésre.
Ezután pedig nagy különbségeket mutattak ki az ugyanazon terméket előállítók környezeti hatásai között.

A Science folyóiratban közzétett tanulmány szerint a környezetre legnagyobb hatással lévő marhahústermelők 100 gramm fehérje előállításakor 105 kilogramm üvegházhatású gázt bocsátanak ki és 370 négyzetméternyi földterületet használnak. Ez pedig 12-50-szer nagyobb, mint a környezetre kisebb hatású marhahústermelők. Utóbbiak viszont 36-szor több földterületet használnak, és hatszor több üvegházhatású gázt juttatnak ki, mint a zöldborsótermelők.

Az élelmiszertermelés óriási környezeti terhekkel jár, ám azok nem szükségszerű következményeik az ember szükségleteit tekintve. Jelentős mértékben csökkenthetők a termelés módozatainak megváltoztatásával és azzal, mit fogyasztunk – mondta Joseph Poore, a tanulmány egyik szerzője. A legnagyobb hatást az étrend megváltoztatásával lehetne elérni. Jóval nagyobbat, mint a hús és tejtermékek fenntartható gazdálkodással való előállításával.

A témában itt írtunk korábban arról, hogy az uniós marhahús újra utat talált Kínába. Az Európai Unió tagállamai közül elsőként Írország kapott engedélyt a kínai hatóságoktól arra, hogy hosszú szünet után újraindítsa a marhahús exportját az ázsiai országba. Kína még a 90-es években függesztette fel a marhahús behozatalát az Európai Unióból és így részben Írországból, valamint valamivel később az Egyesült Államokból a szivacsos agyvelőgyulladás (BSE), azaz a kergemarhakór-járvány veszélye miatt.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A marhahúspiac globális alakulása 2015-ben Amerikában csökkenhet idén a marhahús kibocsátás; Brazíliában és Argentínában áremelkedés várható marhahús terén, míg globálisan nőhet a marhahústerme...
Hanyatlóban a marhahús globális termelése A növekvő kínai kereslet hatására Kína marhahús importja jelentősen megnövekedhet, miközben a globális termelés csökkenőben van. Az USA-ban csökken a ...
Idén is lesz Tarka Marha fesztivál! Már 16. alkalommal rendezik meg augusztus 12-14 között a Tarka Marha fesztivált Bonyhádon. A hétvége folyamán számtalan színes és érdekes programmal v...
Süteménytől lesz méregdrága az ausztrál marhák hús... Süteményt, cukorkát és csokoládét esznek Ausztráliában a húshasznú szarvasmarhák. Na, nem egész életükben, csak a vágás előtti néhány hónapban azért, ...
A húsmarhatenyésztés nagy kihívásokat és még nagyo... A húsmarhatenyésztés hazai hagyományai hosszű időre nyúlnak vissza, és igen jövedelmező ágazatnak bizonyult mind a korábbi, mind a mostani időkben. Ez...
A törökök mellett már a horvátok is tényezők a vág... Nagyot nőtt a vágómarha termelői ára a hazai piacon. Egy év alatt közel 69 forintot emelkedett kilónként. A marhahúst exportáló termelőknek a tavalyin...