A környezet védelmében különadót vezetnének be a húsfogyasztásra

A környezetvédelem és az egészséges táplálkozás hívei a dohányzás példájára egyre több országban megadóztatnák a húsfogyasztást. Szerintük ugyanis a hústermelés súlyosan terheli a környezetet és veszélyes lehet az egészségre.

Megadóztatnák a húsfogyasztást – de miért?

Az újfajta adó hívei arra hivatkoznak, hogy az állattenyésztés kiemelkedően sok, az üvegházhatást erősítő gázt juttat a légkörbe. Ugyanakkor aránytalanul nagy területeket és rendkívül sok ivóvizet használnak fel adott mennyiségű protein előállításához. Anyagunkat a Piac és Profit cikke alapján készítettük.

Megadóztatnák a húsfogyasztást - no de miért? - Fotó: Pixabay, Alan J Espinoza
Megadóztatnák a húsfogyasztást – no de miért? – Fotó: Pixabay, Alan J Espinoza

A helyzet egyre súlyosabb, mivel az Oxfordi Egyetem adatai szerint a világ hústermelése az elmúlt 50 évben csaknem az ötszörösére emelkedett. Ázsiában -amely a globális termelés 40-45 százalékát adja- fél század alatt tizenötszörösére emelkedett a húsipar teljesítménye.

A betegségek visszaszorítása miatt is megadóztatnák a húsfogyasztást

A korlátozás sürgetői azzal is érvelnek, hogy a vörös húsok túlzott fogyasztása  bizonyítottan növeli a cukorbetegség és a rák kockázatát. Ráadásul az antibiotikumokkal szembeni ellenállást (rezisztencia) kifejleszt a szervezetben. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy olyan térségekben, ahol a lakosság  éhezik vagy alultáplált, természetesen továbbra is kívánatos a marha -, a disznó- vagy a baromfihús fogyasztása.

Az esetleges húsadó bevezetése tehát elsősorban a fejlett országokban kerülhet napirendre.

Dániában az ország Etikai Tanácsa már 2016-ban javasolta, hogy környezetvédelmi meggondolásból adóztassák a vörös húsok fogyasztását. 

Svédországban a Zöld Párt lépett fel hasonló igénnyel. Ők azt szeretnék, hogy  tüntessék fel a húsokon, milyen környezeti következményekkel jár azok előállítása. Ezáltal a fogyasztók könnyebben rábírhatók a táplálkozási szokásaik megváltoztatására.

Erre egyébként egyre több lehetőségük is adódik az embereknek. A szója-alapú élelmiszerek világszerte elterjedtek és folynak a kísérletek a “főzelék-húsokkal”. Ezek ízükben, megjelenésükben, tápértékükben alig különböztethetők meg a hústól, süthetők, grillezhetők és még egy kis “vért” is engednek.

Műhúsgyártásba fektet Bill Gates, Richard Branson és Jack Welch

Az emberiség húsfogyasztásának ökológiai lábnyoma óriási. Az állattenyésztés nagy metánkibocsátással, víz- és földlábnyommal jár. A műhús pedig nemcsak környezetkímélő, de válasz lehet a globális éhínség problémájára is. Richard Branson, a Virgin lemezkiadó dúsgazdag tulajdonosa szerint harminc év múlva nem fogunk többé állatokat lemészárolni, hogy megegyük a húsukat. Branson összefogott a Microsoft-zseni Bill Gates-szel és a Cargill vállalattal egy olyan amerikai cégben, ami különleges módon készít húsokat. Erről a témáról itt írtunk korábban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Milyen lesz a jövő gabonafronton? Bőséges gabonatermés, csökkenő mezőgazdasági termékárak – ez lehet a jövő? Egy legfrissebb mezőgazdasági előrejelzés szerint legalábbis erre számíthat...
Bajt okozhat, hogy túl sok antibiotikum van a húso... Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az, hogy túl sok antibiotikum van a húsokban, ugyanolyan veszélyes lehet, mint egy halálos járvány ...
A húsfogyasztók is erősen hibáztathatók a környeze... A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF jelentése szerint a biológiai sokféleség csökkenésének közel 60 százalékáért a hús alapú é...