A legveszélyesebb élelmiszer egy gyakran fogyasztott zöldség

Nem a tojás és nem is a csirke az ételmérgezések leggyakoribb forrása, de a legtöbb halálos kimenetelű fertőzés ugyanakkor mégiscsak a baromfiakhoz köthető. Az “elkövető” egy ártatlannak tűnő zöldség.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal szerint az ételfertőzések és ételmérgezések leggyakoribb forrásai ugyanis a leveles zöldségek. A tojást és a szárnyasokat pedig a gyilkos salátákon kívül a tejtermékek, valamint a gyümölcsök és az olajos magvak  is beelőzik a rizikós ételek listáján. A 10 éves, az 1998 és 2008 közötti időszakra vonatkozó jelentését a Popular Science-re hivatkozva a divany.hu közölte.

A legveszélyesebb élelmiszer a saláta (Fotó: Pixabay, skeeze)
A legveszélyesebb élelmiszer a saláta (Fotó: Pixabay, skeeze)
Veszélyes saláták

A tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a legtöbb megbetegedést bizony a növények okozzák. Az ádáz zöldek az összes megbetegedés mintegy feléért, egészen pontosan a 46 százalékáért voltak felelősek a járványügyesek szerint. Közülük is kiemelkednek egyébként a leveles zöldségek, amelyek nagyjából az összes növényi eredetű megbetegedés felét okozzák a tanulmány szerint. A komolyabb, bizonyos esetben akár halálos kimenetelű megbetegedések legnagyobb részét ugyanakkor mégsem a gonosz zöldek, hanem a szárnyasok okozták. A halállal végződő betegségek 29 százalékát okozta valamilyen húsféle a megvizsgált időszak alatt, amelyből nem kevesebb, mint 19 százalék volt a baromfiak részesedése. Ez általában a liszteriózis és a szalmonella számlájára írható egyébként.

Rántott dinnye

A jó hír az, hogy a komolyabb megbetegedések elkerülése viszonylag könnyű feladat: elég ha odafigyelünk arra, hogy megfelelően átsüljenek a tyúkok és a kacsák, és kezet mosunk a nyers húsok feldarabolása után. A zöldségekkel és a gyümölcsökkel ugyanakkor már nehezebb az ember dolga, hisz ebben az esetben nem igazán opció a kígyóuborkák és görögdinnyék kirántása. Öblítgetni persze lehet, ez azonban valószínűleg nem lesz elegendő, ha tényleg szennyezett a zöldség.

Szerencsére a zöldségek okozta norovírus-fertőzések még így is csak nagyjából 7000 halálos áldozatot követeltek a tanulmány alapjául szolgáló 10 év alatt, ami még mindig sokkal jobb, mint a tejtermékekhez köthető közel kétszer ennyi haláleset. Pláne, ha számításba vesszük a még szárnyasok által kivégzett közel 24.000 embernél is több halálos áldozatot szedő, a titokzatos nevű „meghatározhatatlan” kategóriába eső 30.000 halottat is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Salátakirály Galambbegy, mezei saláta, báránylevelű, aprósaláta, gyökönkécske. Sokféle elnevezéssel illetik a modern növénynemesítés eredményét, a madársalátát. A ...
Egyre kisebb helyen egyre több zeller terem A világon a zellert elsősorban levélzöldésgként használják, pedig leginkább gumós és szárzellerként termesztik a gazdák. Hazánkban inkább a gumója, mí...
Akárhol felbukkanhat a mérgezett ital A Hajdú-Bihar megyei rendőrök információi szerint feltehetőleg közel 160 üveg mérgezett ital van még ismeretlen személyeknél. Így mindekit arra kérnek...
A salátát sokan kedvelik, a kártevők is Főleg a meztelen csigák és a levéltetvek a saláta kártevői, de fonálférgek is gondokat okozhatnak. A saláta termesztési módja alapvetően meghatározza ...
A saláta növényvédelme – állítsa meg a kórok... Leginkább a kórokozók ellen szükséges a saláta növényvédelme, a kártevők megjelenése és jelentősége pedig a termesztési módtól függően változik. Cikkü...
A spanyol aszály borzolta a salátabiznisz szereplő... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ salátatermése az elmúlt években megközelítette a 25 millió tonnát. K...