Nagyon kedvez a gabonakártevők szaporodásának az évszakhoz képest változékony, meleg és párás idő. Ez az időjárás veszélyt jelent a gabonakereskedelem helyzetére, mert a kártevők rövid idő alatt az egész betárolt termésben elterjedhetnek. Ezzel pedig rontják a termény minőségét és megakadályozzák a határidős szállításokat.
A gondon a gázosítás segít, de ennek időpontját jól kell megválasztani. Ugyanis ha szermaradványok vannak az áruban, azt ugyanúgy visszautasíthatják, mintha kártevőkkel fertőzött lenne – közölte az Agrofórum oldal.
A december első felét eddig jellemző meleg, párás időjárás nagyon kedvez a raktári gabonakártevőknek. Egy felszaporodott rovarállomány akár a teljes készlet minőségét is leronthatja. A termény minőségének megőrzése alapvetően a raktározó és a tulajdonos elemi érdeke és feladata. Ráadásul, ha a kártevő rovarok egyszer felszaporodtak, már hiába lesz újra hideg, a gabonában élő egyedek csak ettől már nem pusztulnak el.
Mi a megoldás?
A gondot leginkább a gázosítással lehet megoldani, melynek időpontja meghatározó az áru minősége és értékesítése szempontjából. A raktári készleteket folyamatosan ellenőrizni kell. Fontos időben elkezdeni a kezelést, ellenkező esetben a tulajdonos kellemetlen meglepetésekre számíthat – hívta fel a figyelmet Dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója.
Kitároláskor, eladáskor a vevő, kereskedő bármikor panaszt tehet, ezért fontos a gázosítást megfelelő színvonalon és időben elvégezni – folytatta a vezérigazgató.
Az árut az átvevők visszautasíthatják, ha élő kártevőt találnak a gabonában. Sőt, azért is, ha szermaradványt tartalmaz. Ezt elkerülendő a gazdáknak, vagy raktározóknak rendszeresen ellenőrizniük kell a készleteket – mondta.
Hogyan lehet észrevenni a bajt?
Ha a tárolt gabona belső hőmérséklete hirtelen emelkedik, vagy ha a raktárból vett, átrostált mintában kártevőket találnak, azonnal lépni kell. Természetesen a köz- vagy bérraktározott gabonák árukezeléséért a raktározó felel. Ilyen esetben átvállalja az ebben rejlő kockázatot. Ám minden más esetben a tulajdonosnak kell figyelnie, ha nem akarja elveszíteni a vásárlót, vagy a termés után remélt hasznot.
A gabonakereskedelem egyik legfontosabb része a tárolás
Ha a tárolási lehetőségekről olvasna, itt írtunk korábban a nagyméretű mezőgazdasági csarnokokról.
Fogós és nem egyszerű kérdés, hogy hogyan tárolja a terményt: erről ebben a cikkünkben tájékozódhat.