Fűszerkömény álruhában mérgez a csattanó maszlag

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-t.

A tárca közleményében azt írta: két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nébih (Fotó: Pixabay, jarmoluk)
Ismét szennyezett fűszerköményre figyelmeztet a Nébih (Fotó: Pixabay, jarmoluk)

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába. A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart – közölték.

A Nébih a nap folyamán kiadott közleményében figyelmeztetett ismét szennyezett fűszerköményre, miután a hivatal újabb atropin okozta ételmérgezésekről értesült. Közölték: az érintett kormányhivatalok elkezdték az események kivizsgálását és megkezdték a termékcsoport mintavételekkel egybekötött célellenőrzését.

Három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.

A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel. A hatóság egyébként március 22-én már intézkedett ugyanilyen ügyben: mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket vont ki a forgalomból.

Forrás: MTI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Újabb magyar innováció az élelmiszerbiztonság növe... Minden gazda számára fontos, hogy a mezőgazdaságban olyan termékeket használhasson, amiknek a valódisága garantált. Az AGRO.bio Hungary Kft. március k...
Szükség van az élelmiszerbiztonságért felelős közp... Az elmúlt évek eredményei azt bizonyítják, hogy szükség van arra a központi hatóságra, amely az élelmiszerláncban az élelmiszerbiztonságért felelős - ...
Csattanó maszlag kerülhetett a kölesbe és a hajdin... Egyes feltételezések szerint csattanó maszlag magja kerülhetett egyes köles és hajdina tételekbe. A NÉBIH szerint valóban előfordulhat, ugyanis az eml...
Rovarból készült étel is volt az élelmiszer-bizton... Ismét a Szent István Egyetem adott otthont Magyarország legnagyobb élelmiszer-biztonsági szakmai találkozójának. Az előadók több újdonságot mutattak b...
141 alkalommal riasztott az EU rendszere egészségr... Az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszere (RASFF) által közzétett csaknem háromezer bejelentés kevesebb, mint 1 százaléka érintett ...
Még egy napig lehet elmondani az EU-nak a vélemény... Meghosszabbították az élelmiszer-ellátási lánc állapotát felmérő uniós kérdőív kitöltési határidejét. Az utolsó időpont nagyon közel van, még december...