A fertőzés kiszűrése érdekében a frissaratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal ellenőrei 400-500 mintát vesznek aratáskor, majd laboratóriumban vizsgálják meg a szemeket.
Az ellenőrzés hatékonyságát mutatja, hogy utoljára 6-7 évvel ezelőtt fordult elő élelmiszer mikotoxin fertőzése, amely enyhe hasmenést, hányingert, emésztőrendszeri panaszokat okozhat – tette hozzá.
A fertőzés a gabonaféléknél elpusztíthatja a csíranövényt, szártőrothadást okoz, mindennek nyomán pedig 30 százalékos mennyiségi kárt is előidézhet a termőterületen. Ugyanakkor a méreganyagok bekerülhetnek az élelmiszerláncba is.
A fertőzés ellen növényvédő, gombaölő szerekkel kell védekezni, ami különösen szükséges a fokozottan csapadékos időszakokban – mondta Gábriel Géza.
Forrás: MTI