Fotózzon gólyát!

Tudta, hogy a fehér gólyának milyen szerepe van a mezőgazdaságban? És azt, hogy ha egy jól elkapott pillanatot tud megörökíteni fényképezőjével, akkor nyerhet? Ha pedig részt vesz a pályázaton, érdemes addig fotózni, amíg még itthon vannak a gólyáink!

A fehér gólya nyílt területeken keresi élelmét, mezőkön, földeken, folyók partján, vagy vizeken. Kisebb állatokra, békákra, rákokra, kígyókra, rovarokra és rágcsálókra vadászik. Utóbbival pedig természetes ellensége az idén, a déli megyékben elszaporodott és nagy károkat okozó pockoknak. A gólya agrár szempontból hasznosnak számít az egerek és a sáskák fogyasztása miatt is. A traktorokat és egyéb munkagépeket is hajlandóak követni, és megenni az előtúrt, a felzavart vagy a gépre felcsapódott állatokat is.

A fotópályázatról

Fehér gólya a mezőn
Fehér gólya a mezőn

A Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sikeres pályázatának eredményeként, a Svájci Civil Alap támogatásával valósul meg az Északi gólyahír elnevezésű projekt.

Két kategóriában: ifjúsági (18 év alatti) és felnőtt (18 év feletti) lehet nevezni, személyenként legfeljebb 5 db (max. 1200 pixel, jpeg formátum, max. 1 MB) saját készítésű fotóval. A pályaműveket a cserhatalapitvany@gmail.com e-mail címre kell küldeni szeptember 30-ig. Az e-mailben meg kell adni a szerző nevét, e-mail címét és telefonszámát is.
Mindkét kategóriában 3-3 helyezettet díjaznak. Ők 15-10 és 5 ezer forint értékű ajándékcsomagban részesülnek.

Mivel a gólyák általában szeptember közepén elindulnak Afrikába, nem érdemes szeptember végéig várni a fotózással. Előfordulhat ugyanis, hogy akkorra már nem marad az országban fotóalany!

Technikai feltételek
A képek digitálisan korrigálhatók az eredeti látvány helyreállítása, minimális hangsúlyozása erejéig. Nem számítanak manipulációnak a hagyományos fotográfiai korrekciók, így a színek, tónusok és a fényerő beállítása, illetve a felvétel közben keletkezett technikai hibák eltávolítása. Nem elfogadható a képek tartalmának megváltoztatása, képi elemek utólagos eltávolítása vagy hozzáadása.
Szerzői jogok
A pályázaton résztvevő a pályázati anyag beküldésével elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, azokat portáljaikon megjelenítsék és a pályázat archívumában megőrizzék. A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a szerzőt terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

Forrás: pafi.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem mindig a szomszéd kertje zöldebb – fotó- és ra... Felnőtteknek fotópályázat, gyermekeknek pedig rajzpályázat formájában indít versenyt a szépzöld.hu Csodás Tavaszi Kert címmel. A részleteket alább olv...
A természetfotós bakipályázat képei magukért beszé... Szilveszter napján egy lazább témával, egy természetfotós bakipályázat képeivel jelentkezünk. A fotósok vicces és meglepő pillanatokban készítettek fo...
Nem szorulnak segítségre az áttelelő fehér gólyák... Magyarországon 2004/2005 tele óta állandósulni látszik néhány fehér gólya áttelelése. Ezek a madarak az akár Dél-Afrikáig is elvonuló fajtársaikkal s...