Forradalmi változás jöhet a burgonya növényvédelmében

A fitoftóra a 19. században Európa-szerte óriási terméskieséseket, sőt Írországban tragikus éhínséget váltott ki, és kártétele a burgonyatermesztésben jelenleg is elérheti a 6-7 milliárd eurót évente. Egy egyszerű módszerrel hozzávetőleg 65 százalékkal csökkenthető a fertőzés.

Több ország kutatói évtizedeken át keresték, de nem találták a megfelelő módszert a fertőzések visszaszorítására. A vegyszeres kezelés csökkentése érdekében óriási összegeket fektettek be a burgonya rezisztencia-nemesítésébe, de ez sem vezetett eredményre.

A parányi (az emberi hajszál átmérőjéhez képest tizedrésznyi) gomba hogyan képes áthatolni a burgonya levelét borító vékony védőrétegen?
A parányi (az emberi hajszál átmérőjéhez képest tizedrésznyi) gomba hogyan képes áthatolni a burgonya levelét borító vékony védőrétegen? (Fotó: Pixabay)

Néhány évvel ezelőtt a Wageningeni Egyetem kutatói vették kezükbe a fitoftóra elleni védekezési módszerek kidolgozását. Erőfeszítéseiket végül siker koronázta.

Számukra az okozta a legnagyobb fejtörést, hogy ez a parányi (az emberi hajszál átmérőjéhez képest tizedrésznyi) gomba hogyan képes áthatolni a burgonya levelét borító vékony védőrétegen. Végül felfedezték, hogy ez az áthatolás csak akkor lehetséges, ha előtte a kártevő meg tud telepedni a levél felületén – olvasható a wurl.nl oldalon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nehéz helyzetben vannak jelenleg a hazai burgonyatermesztők. Hogy mennyire, azt egy most indult felmérés igyekszik feltárni, amihez kérik minden érintett segítségét. Tehát, ha Ön burgonyatermesztő kattintson ide, hogy kiderüljön tényleg olyan nagy-e a baj.

Ezért a kutatók egy igazi Kolumbusz-tojás módszert alkalmaztak: olyan ártalmatlan szerrel permetezték le a leveleket, amely meggátolja a felületi tapadást.

Ez az egyszerű felfedezés tette lehetővé azt, amivel a tudósok évtizedekig hiába próbálkoztak, nevezetesen megakadályozta a gomba bejutását a növény belsejébe. Ha ezt a módszert üzemi szinten sikerül alkalmazni, az forradalmi változást hozhat a burgonya növényvédelmében.

A kutatások eddigi eredményeit a Nature Microbiology folyóiratban közölték.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyakunkon a gombaszezon Eljött az augusztus hónap, lassan itt az ősz is, megkezdődött erdeinkben a gombaszezon. Az utóbbi hetek időjárása igen kedvező volt a gombák szaporodá...
Érdekességek a gombák világából Előző, gombával kapcsolatos cikkünkből megtudhattak néhány fontos dolgot a hazánkban gyakran előforduló gombákkal kapcsolatban. Mai cikkünkben néhány,...
Kell-e félni a fákon élő zuzmóktól? Az őszi lombhullás után, amikor a fák elvesztik lombkoronájukat, egyszerre szembetűnővé válnak a fakérgen élő különböző színű zuzmótelepek. Gyakran ké...
Az erdőben lett milliomos egy gombász Baranyában... Sokak nagy álma, hogy egyszer szarvasgombára bukkan az erdőben. Ez nem mindenkinek teljesedhet be, valaki mégis nagyon szerencsés volt. Baranya megyéb...
Pórul járhat, ha összetéveszti a gyöngyvirággal a ... A tavasz közeledtével indul a medvehagyma szezonja is, így nem árt feleleveníteni, mit kell tudnunk erről a népszerű, de még kevésé ismert növényről. ...
Egy „élőlény”, amit nagyon nem szeretnek a magyaro... A gombát nem csak a gyerekek nem eszik meg, sok felnőtt sincsen kibékülve vele. Félnek a mérgezés vagy az íze miatt, esetleg nem tudják eldönteni, hog...