Forradalmi lépés a növények klónozásában

A brisbane-i székhelyű biotechnológiai vállalat és a Life Sciences Queensland (LSQ) tagja, a NuPlant nemzetközi szinten is nagy hullámokat vetett a legújabb SmartClone™ technológia (MkIV modell) bevezetésével – egy olyan innovatív új rendszerrel, amely forradalmasítja a növények klónozásának módját. A technológia célja, hogy a maga nemében elsőként javítsa a globális szövettenyésztési ipar termelékenységét.

A termelékenység javulása lehetővé teszi a kiválasztott növények klónozott szaporítását az ügyfelek saját szövettenyésztő létesítményeiben, hogy megvalósítható legyen a nagyüzemi palántatermelés.

A NuPlant új utakat nyit egy olyan területen, amely kritikus fontosságú a kertészeti ágazat fenntartható fejlődésének és gazdasági prosperitásának szempontjából
A NuPlant új utakat nyit egy olyan területen, amely kritikus fontosságú a kertészeti ágazat fenntartható fejlődésének és gazdasági prosperitásának szempontjából (Fotó: Pixabay)

A legfontosabb ipari szereplők nemzetközi hálózatát kihasználva

Az LSQ fontos szerepet játszott a szabadalmaztatott technológia inkubálásában azáltal, hogy munkaterületet biztosított, és a NuPlant számára a biotudományi szervezetek és a legfontosabb ipari szereplők nemzetközi hálózatát kihasználva a befektetések vonzása érdekében kapcsolódási pontként működött.

Clare Blain, az LSQ vezérigazgatója szerint a NuPlant élvonalbeli technológiájának sikere példa az LSQ küldetésének megvalósulására.

„Azzal a célunkkal, hogy Queensland potenciálját a világ táplálására, üzemanyagként és gyógyításként való felhasználására ösztönözzük, büszkék vagyunk arra, hogy szerepet játszhattunk a NuPlant támogatásában ennek az izgalmas új technológiának a kifejlesztésében és bevezetésében” – mondta.

Kritikus fontosságú az ágazat fenntartható fejlődésének szempontjából

„A NuPlant új utakat nyit egy olyan területen, amely kritikus fontosságú a kertészeti ágazat fenntartható fejlődésének és gazdasági prosperitásának szempontjából, különösen egy olyan időszakban, amikor olyan sok bizonytalanságot tapasztalunk például az éghajlatváltozás miatt.”

A NuPlant SmartClone™ technológiája lehetővé teszi a körülmények testreszabását a palánták életciklusának minden egyes növekedési fázisára, lehetővé téve a robusztusabb palánták előállítását, az egyenletesség érdekében történő osztályozást, a laboratóriumi hatékonyság érdekében a robotizált kezelést, a hatékonyabb talajátadást és a faiskolai növekedés felgyorsításához szükséges előnyt.

Bob Teasdale, a NuPlant ügyvezető igazgatója szerint a klónozott szaporítás új formája a legközvetlenebb eszközt biztosítja a fejlett nemesítésből származó genetikai előnyök kiaknázására.

„A SmartClone szaporítórendszer lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy gyorsan és gazdaságosan, eddig soha nem látott méretben, válogatott növényi anyagok robusztus klónjait szállítsák” – mondta.

„Ha a technológia a célfajok számára teljesen ki van fejlesztve, a hagyományos szövettenyésztési módszerekhez képest sok növény esetében ötszörösére csökkentheti a munkaerőköltségeket, miközben növeli az ültetvények minőségét és konzisztenciáját, ami bizonyítottan nemcsak a szövettenyésztő létesítményben, hanem a faiskolában és a szántóföldön is előnyös.”

Függetlenek az eszközök attól, milyen növényfajt szaporítanak

A SmartClone™ technológia egy korszerű ABB IRB120 robot, egy egyedi programcsomag, valamint különböző, kifejezetten erre a célra tervezett eszközök és hardverkomponensek, valamint egyedi tervezésű fogyóeszközök használatát foglalja magában. Ezek általában függetlenek attól, hogy milyen növényfajt szaporítanak.

A rendszer általános használata lehetővé teszi majd olyan fajok nagyüzemi klónozását, amelyek esetében a magasabb árak nem lennének kereskedelmi szempontból életképesek, beleértve bizonyos cellulózfának szánt erdészeti fajokat.

A NuPlant jelenleg 11 SmartClone™ robotot üzemeltet Ausztráliában és nemzetközi szinten, a legújabb rendszert Kaliforniába küldték, hogy a gyógyászati kannabiszipar ellátására használják, különböző diófákkal együtt. A többit különböző növényekkel, többek között burgonyával, citrusfélékkel, szőlővel és áfonyával használják.

(Forrás: lsq.com.au)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...