Változtak a jogszabályok: Budatétényben kezdett a „Helyi termék” rendezvénysorozat

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak. […]

Tovább…

Az Agro-ökológiai Program (AÖP) a 2023-27-es támogatási időszakban – javára válik a gazdának és a környezetnek

é váló időjárás világszerte jelentős kihívás elé állítja a gazdálkodókat, egyre inkább sürgetve az átállást egy fenntartható gazdálkodási modellre. Az EU agráriumot érintő stratégiái meghatározzák az agrártámogatásokat. Az ezekre épülő hazai KAP Stratégiai Terv úgy készült, hogy inkább ösztönözze, mint korlátozza a gazdálkodókat. […]

Tovább…

A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek

A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran  adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására. […]

Tovább…

Több mint 80 milliárd forintot ítéltek meg a kistermelők támogatására

Az Agrárminisztérium újabb 8 milliárd forint mezőgazdasági kisüzemet segítő támogatásról döntött a napokban – mondta Nagy István agrárminiszter a 24. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztiválon. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt időszakban tovább nőtt a kistermelői, kézműves tejtermékek népszerűsége, a vásárlók pedig egyre tudatosabbak. […]

Tovább…

Mintegy 10 százalékkal kevesebb állatot vágtak le tavaly a magyar vágóhidak, mint egy évvel előtte

A magyarországi vágóhidakon 97,9 ezer darab szarvasmarhát vágtak le 2022-ben, 10,4 százalékkal kevesebbet az előző évinél, sertésből 4 millió 532 ezret, ez 6,9 százalékos csökkenés, baromfiból pedig 207,8 millió darabot, ami 11 százalékkal marad el a 2021. évitől – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összesítéséből. A levágott baromfi élősúlya összesen 634,7 ezer tonna, vágott súlya (tisztított, bontott súly) 479,9 ezer tonna volt 2022-ben. […]

Tovább…

Nem a nagyszabású beruházások éve lesz a 2023-as a magas kamatkörnyezet miatt

Jelentős trendváltozások jellemezhetik a hazai mezőgazdaságot 2023-ban. Noha sok állattartó a tavalyi év végén javítani tudta a jövedelmezőségét, a növénytermesztőket továbbra is sújtja a magas üzemanyagár és a felvásárlási árak jelentős volumenű gabonaimport miatti csökkenése. […]

Tovább…

Ment Lázár János és az agrárminiszter, helyettük érkeztek új tagok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába

Dr. Lázár János és dr. Nagy István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagjai 2023. február 15-én dr. Csányi Sándor kuratóriumi elnök részére megküldött levelükben jelezték a kuratóriumi tagságról való lemondásukat. 2023. április 17-én az Alapítvány kuratóriuma és felügyelő bizottsága együttes ülésén megválasztotta az új kuratóriumi tagokat. […]

Tovább…

Van, amit még nem tudtunk a tojásról. Itt az alkalom az ismeretek bővítésére

Bár az idei húsvét már elmúlt, a tojás nem csak ünnepekkor fontos eleme a gasztronómiának. Az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, ami éppúgy lehet fontos alapanyag, mint önálló fogás. Az omlettől, rántottától kezdve a lágy tojáson át a főttig vagy kaszinótojásig számtalan variációban fogyasztjuk, és persze nemcsak az ünnepen, hanem a szürke hétköznapokon is. […]

Tovább…