Az intenzíven vagy közepesen erősen művelt földeken a kevésbé igénybe vett földekhez képest megtizedelődött a talajlakók száma (hasznos baktériumok, gomba, giliszta), ami nagy hatással van az adott talaj tulajdonságaira (pl: nitrogén és szén körforgása) – számol be egy nemzetközi kutatócsoport a vizsgálódásainak eredményeiről. Ha ugyanis több baktérium él a talajban, több nitrogén mineralizálódik, azaz felvehető növényi táplálék válik belőle
A túlzott földhasználattal:
- ezeket a lényeges baktériumokat távolítják el,
- megnő a műtrágya igény,
- a növények által fel nem vett nitrátot pedig az eső kimossa, és az ivóvizet szennyezi,
- megnő az üvegházhatású gázok mennyisége.
Érdemes tehát nem kizsigerelni a termőföldet, mert hosszútávon nem csupán rosszul járhatunk vele, de komoly környezeti problémákat okozhatunk.
Forrás: hirado.hu