Folyamatosan méri a kutatóintézet, milyen lesz idén a Tokaji bor

Szeptemberi próbaszüretet tartott a Tokaji Kutatóintézet. Az erről készült beszámoló szerint a hónap első hete alatt nem történt jelentősebb változás a klimatikus tényezőkben a Tokaji Borvidéken. Kis mennyiségben és kevés helyen jelentkezett csapadék. Szeptember 2-án viszont lehűlést tapasztalhattak 20 Celsius fok körüli maximummal, amelyet a hét második felében a hőmérséklet emelkedése kísért. Ahol a szőlőfürtökben már kialakult a bogyók felrepedésével az ecetes rothadás, ott továbbra is jelen van. Emellett az aszúsodás kezdeti folyamatai is nyomon követhetőek voltak.

A Kutatóintézet próbaszüreteiben a Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály fajták mintáit dolgozzák fel. A begyűjtött fürtökből préselt mustok laboreredményeit az 1. táblázatban foglalták össze.

A Tokaji bor fajtáinak teljesítménye szeptember első hetében - Forrás: Tokaji Kutatóintézet
A Tokaji bor fajtáinak teljesítménye szeptember első hetében – Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A mintaterületek szolgáltatta mustok analitikai értékeit az intézet a szakmai partnereitől származó adatsorokkal is kiegészítette az alábbi táblázatban. A méréseik segítségével jobban nyomon követhető az érésmenet alakulása a Tokaji Borvidéken.

Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei: Forrás: Tokaji Kutatóintézet
Az önkéntes must minták cukor, sav és pH értékei – Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A partnerek esetében kedvezőbb értékeket tapasztaltak a Kutatóintézet által elvégzett próbaszüretekhez képest. A magasabb cukortartalmak viszont sokszor ezekben a mintákban is magas savmennyiséggel társulnak. Ugyanakkor a különböző időpontokban elvégzett mintavételek némileg megnehezítik az értékek összehasonlítását,

de jól árnyalják a jelenlegi viszonyokat az érésmenetben a Tokaji Borvidéken.

A kapott eredmények átlagértékeit is érdemes összehasonlítani az elmúlt évek azonos időszakában mért eredményeivel (3. ábra). Az oszlopdiagramokon a hasonló időszakban mért must beltartalmi értékeket lehet a korábbi évekre visszamenőlegesen egybevetni.

A cukortartalom alakulása az elmúlt 5 év hasonló időszakában - Forrás: Tokaji Kutatóintézet
A cukortartalom alakulása az elmúlt 5 év hasonló időszakában – Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A Furmint és a Hárslevelű cukortartalma 10-20 grammal marad el a korábbi években mért átlagos értéktől. A Sárgamuskotály minták esetében pedig hasonló a 2017-es évjárathoz a jelenlegi cukor beltartalom, valamint több mint 10 gramm/literrel magasabb a 2016. évtől. A 2019-es és 2018-as évekhez képest minden fajta jelentősen elmarad az idei év mustjainak cukormennyiségében. Az ábrázolt diagram értékeit a 3. táblázatban is meg lehet tekinteni.

A cukortartalom értékeinek alakulása  - Forrás: Tokaji Kutatóintézet
A cukortartalom értékeinek alakulása – Forrás: Tokaji Kutatóintézet

A titrálható savtartalom mennyiségében a cukortartalommal ellentétes értékeket lehet kimutatni. Az átlagos savtartalom értéke minden fajtánál meghaladja a korábbi években analitikailag kimutatott mennyiséget. A Furmint és a Hárslevelű esetében 3, a Sárgamuskotálynál 2 gramm/liter a differencia az előző évekhez képest. Kisebb nagyobb mértékben tompultak a savak a vizsgált területek mintáiban, ugyanakkor még mindig magasabb tartományt képviselnek.

A Kutatóintézet saját vizsgálata továbbra is lassabban kialakuló cukortartalmat vetít előre a Furmint és a Hárslevelű fajták esetében,

A több adat jól szemlélteti a szeptemberi állapotot

Ezeket a méréseket jól kiegészítik a partnereik adatai, amelyekből látszik, hogy vannak érésmenetben előrébb tartó dűlők is. A méréseikben a Furmint és a Hárslevelű fajták esetében megegyező 149-178 gramm/liter, a Sárgamuskotálynál 199-205 g/l közötti az aktuális cukortartalom. A mustbeltartalomban az előző héthez képest ez némi „megtorpanást” jelent, mivel gyors cukortartalom-növekedés kevés helyen mutatkozott. A titrálható savtartalmat vizsgálva viszont észlelhető a savak kisebb-nagyobb mértékű tompulása a bogyókban. Emellett még mindig az átlagosnál magasabb értékeket mutatnak (7,44-14,16 gramm/liter). A Sárgamuskotály esetében kerülhet sor a szüretre valószínűleg a hónap utolsó harmadában. A Furmint és Hárslevelű fajták kellő érettségére még várni kell, amelyet az aszúsodás folyamata is befolyásolhat majd.

A Kutatóintézet mintavételi módszere:
  • mennyisége: 10 fürt
  • vizsgált paraméter: cukor és sav tartalom, valamint pH
  • fürtök kiválasztása: Egy kiválasztott sorban Az 1. Oszloptól balra eső 1.fürt, a 2. oszloptól balra eső 2. fürt, a 3.oszloptól balra eső 3.fürt ….stb. a 10. fürtig. Összesen 10 fürt.
  • módszer: A fürtök préselésre kerülnek, majd a lebegő tartalom leülepedése után történik a mérés. A Brix fokot mérő digitális refraktométerrel cukor tartalom, laboratóriumban cukor, sav és pH mérést végeznek.

A partnerek mintavételi módszerei eltérőek lehetnek a Kutatóintézet alkalmazott módszereitől.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

1,5 millió eurós támogatási keretösszeg a borászat... 2013. augusztus 7-től lépett hatályba a szőlőfeldolgozás és a borkészítés során keletkező melléktermékek kivonásáról és támogatással történő lepárlásá...
Feltörőben az azonnali üzletkötések Azonnali üzletkötések - Magro.hu Alig telt el egy hét azóta, hogy Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter, a kelet felé való mezőgazdasági nyitásr...
Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Tiltólistán az olasz bor? 15 helyett hamarosan 90 napig vizsgálódhat a NÉBIH, mielőtt kiadja egy import borszállítmány forgalomba hozatali engedélyét. A magyar hatóság távol ta...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...