Földeladásról, támogatásról és a KAP-ról beszélt az agrárminiszter

Hiába nagy az agrárium kibocsátása, nem vagyunk elég hatékonyak – erről is beszélt az agrárminiszter. Szóba került még a földeladás eredménye, az afrikai sertéspestis, a vadászat, a Közös Agrárpolitika jelene és jövője, valamint a munkaerőhiány is. Nagy István agrárminiszterrel a hvg.hu készített nagyinterjút, ezt szemléztük.

Valós veszély az afrikai sertéspestis, az emiatt magyar termékekre beviteli tilalmat elrendelő országok köre bővülhet, ami áresést hozna. Mit tesznek az ügyben?

Nagy István: Jelenleg csak a vaddisznónál fordul elő. Mindent elkövetünk azért, hogy így is maradjon. A lokalizálás érdekében elrendeltük a vaddisznóállomány gyérítését, másrészt szigorúbb ellenőrzés alá vesszük telepeket, hogy teljesen zártak legyenek, semmilyen kontaktus ne jöhessen létre a vadon élő állatokkal. A beviteli tilalmak feloldásáról pedig előrehaladott tárgyalások folynak. Ha fegyelmezettek leszünk, sikerül elhárítani a veszélyt. Még a házi sertéseknél kell komoly erőfeszítéseket tenni, de már dolgozunk egy intézkedéscsomagon, hogy ezt az állományt is megóvjuk a vírustól.

Nagy István agrárminiszter növelné a hatékonyságot és megtartaná a támogatások jelenlegi szerkezetét
Nagy István agrárminiszter növelné a hatékonyságot és megtartaná a támogatások jelenlegi szerkezetét
Az elmúlt 10 év legnagyobb privatizációjában eladták az állami földeket. Rengeteg kritikát kaptak, mi a véleménye a programról?

N.I.: A Földet a gazdáknak program véget ért. Óriási érzelmek, indulatok övezték, de a számok azt mutatják, hogy nagyon sikeres volt: 30 ezer ember jutott földterülethez, 60 százalékuk 10 hektáros területhez.

A kritikusok szerint ezzel pont azt segítették elő, hogy az agráróriások és sok felaprózott gazdaság országa legyünk.

N.I.: Egy csomó hamis hír van ezzel kapcsolatban, és nehéz az érzelmeket és a tényeket szembeállítani. Személyenként 300 hektár volt a maximum, de kamu számok, sőt egész tanulmányok jelentek meg, amik feltételezéseken alapultak, a média teret adott ezeknek és szárnyra kaptak. A programmal elértük, hogy biztonságban tudjuk a magyar földet. Csak így tudtuk felszámolni a zsebszerződéses rendszert, el tudtuk küldeni az osztrákok felé azt az üzenetet, hogy ez itt nem az ő paradicsomuk, hanem a magyar gazdáké. Mert nagyon nem voltak egy súlycsoportban: az osztrákok idejöttek, és könnyedén meg tudtak vásárolni 4-500 ezer forintért egy hektár területet, ami náluk már évekkel korábban is kétszer ennyibe került. Nekik ez nagy üzlet volt. A fél Dunántúlt megvették, ezért akartuk magyar gazdák kezében tudni a földet. Az EU még vizsgálja a földtörvényt, de a folyamatot így megakasztottuk és kifehérítettük. Ez az identitás szempontjából sem mindegy, szuverenitás kérdése, hogy a magyar föld kié. Ezért álltunk bele keményen, hogy ne a külföldi nagytőkések és a befektetők nyerészkedjenek a földön, mert a veszély ez volt, hogy nem is akarja művelni, csak megveszi, hogy drágábban eladja.

Ön képesített méhészgazda, és hivatásos vadász. Vadászott mostanában?

N.I.: Nem, és mióta politikai funkcióba kerültem, először mosonmagyaróvári polgármester, majd államtitkár lettem, egyáltalán nem vadászom. Minden évben befizetem a tagdíjamat, de úgy tartom, hogy ebben az időszakban ezt nem. Majd egyszer, ha civil emberként hazakerülök.

Hiába nőtt a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években, az európai szinthez képest hatékonyságban még mindig sehol nem vagyunk.

N.I.: A termelési eredményeink növekedése az EU-ban dobogós volt az elmúlt tíz évben. És itt jön az önkritika, mert az egy hektárról begyűjthető jövedelemtermelő képességünkben valóban nagy elmaradásban vagyunk, ezt kell most már növelni. Ennek különböző elemei vannak: a mezőgazdaságot gúzsba kötő osztatlan közös tulajdon felszámolása, az öntözési területek növekedése, a vidékfejlesztési és GINOP-os pályázatok, amiken keresztül a feldolgozóüzemeket, beruházásokat támogatjuk. 2020-21-re teljesen más jövedelemtermelő képessége lesz az ágazatnak. Egészen más arányban tudunk majd hozzájárulni a GDP-hez. Csak búzát termeszteni nem a mezőgazdaság jövője. Ezért a kertészeti ágazatokat, a zöldség-, gyümölcsültetvényeket fogjuk támogatni, és az élelmiszeripari fejlesztéseket. Átcsoportosítunk 10 milliárd forintot, hogy az újabb fiatalgazda-pályázat keretében a beadott 3700 pályázóból 2000 fiatal gazdát el tudjunk indítani 40 ezer eurós támogatással.

Beszéljünk a Közös Agrárpolitikáról: 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési javaslat alapján sokkal kevesebb mezőgazdasági támogatásra számíthatunk. De nem eddig kaptunk jóval többet, mint mondjuk egy lengyel, egy balti vagy akár egy román gazda?

N.I.: De a pozícióinkat nyilván meg akarjuk őrizni. És ellensúlyozni kell a magyar gazdáknak azt a hátrányát, hogy a rendszerváltás után kiszolgáltattuk ezt az ágazatot az európai konkurenciának. Ez nem fejlesztette az élelmiszeripart, a feldolgozóipart, hanem bezárt és gyakorlatilag piacot vett. Ez nekünk óriási versenyhátrány. Nem engedhetjük, hogy a kiváló termőföldi adottságainkat csak alapanyag-termelésre használják, és más országok feldolgozóipara fölözze le a hasznot. Ezért ragaszkodunk a támogatásokhoz.

2021-től az uniós támogatásoknál gazdaságonként 100 ezer eurós felső határt húznának, és a kis és közepes gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatást kaphatnak. Nálunk régóta a legkisebbek, az egyéni gazdák kapnak kiemelt figyelmet. Mit gondol arról, hogy szakmabeliek szerint a gazdák túlzásba vitt „tutujgatása” nemcsak igazságtalan, de nem is visz előre?

N.I.: Fogalmazzunk egyértelműen: nemcsak a magyar, hanem az egész világ mezőgazdasága is olyan fokú kihívásokkal néz szembe, hogy az ágazat minden egyes szereplőjére szükség van. A nagyüzemtől egészen a legkisebb termelőig. 2050-ig 9 milliárdan leszünk, 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, úgy, hogy közben 30 százalékkal kevesebb termőterület, 40 százalékkal kevesebb ivóvíz fog rendelkezésre állni. Tíz éven belül 40 százalékkal több húsra lesz szükség. Ma még nem is belátható, hogyan fogunk tudni ezzel megbirkózni.

Nincs, aki dolgozzon, az egész agrárium munkaerőhiánnyal küzd. A meghallgatásán azt mondta, hogy 50 ezer közmunkást irányítana át a mezőgazdaságba. De mégis hogyan?

N. I.: Nem úgy, ahogy sokan értették, hogy a közmunkás át lesz vezényelve. Itt jönnek be a KAP-tárgyalások: szeretnénk elérni azt, hogy a munkabérköltség leírható legyen a 100 ezer euró feletti támogatásokból, mert ezzel ösztönözni tudnánk a nagyokat, akik tudnak foglalkoztatni. Így érdemes lenne új munkaerőt felvennie, ezzel a legalizálást, a gazdálkodás kifehérítésért is segítenénk. Hiszen tisztességgel leadózva, bejelentve foglalkoztatna embereket. Ha ezt sikerülne bevezetni az új EU-s ciklusban, ez döntő változást idézne elő az egész szektorban. Megoldódna a jelenlegi versenyhátrány a kereskedelemmel, szolgáltatással szemben, mert meg tudnák fizetni a jól dolgozó embereket.

Az agrárminiszterrel készített teljes interjút a hvg.hu oldalon olvashatja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
EU: stratégiai kérdés a fenntartható agrárium Csökkenő termőterület, rendelkezésre álló erőforrások szűkülése, globális felmelegedés… Mindezek következtében egyre nagyobb kihívás a mezőgazdaság sz...
Változik a belvizes területek bejelentésének módja... A belvízzel érintett mezőgazdasági területeken bekövetkezett kártételeket az új kárenyhítési rendszerben elektronikus úton lehet bejelenteni.  Az új ...
Önnek mennyi KAP támogatás jut? Számolja ki kalkul... A KAP támogatás új, aktuális időszakában már csak az aktív mezőgazdasági termelők igényelhetnek összeget. De Ön vajon tudja, hogy személy szerint mekk...