Föld nélkül sincs nagy probléma Hollandiában a napenergia miatt

Hollandiában van a legtöbb egy főre jutó napelem Európában, amit úgy értek el, hogy vízfelületekre, parkolókra és hulladéklerakókra is telepítettek paneleket. Szakértők szerint a napenergia és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés. A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra. A telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó egy kilowattot.

A holland vidéken, Amszterdamtól mintegy 130 kilométerre keletre egy szokatlan külsejű domb magasodik csillogva a tanyák, lombtalan fák és sáros, füves területek fölé. A 25 méter magas dombot 15 év háztartási és üzleti hulladékából építették. Ami figyelemre méltó, az az, ami befedi: 23 ezer napelem.

Holland szakértők szerint a napenergia fejlesztés és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés
Holland szakértők szerint a napenergia fejlesztés és a hozzá kapcsolódó iparág növekedésének kulcsa a mezőgazdasággal való együttműködés

Komoly napelemes fejlesztések

A holland TPSolar napenergia-fejlesztő cég 2020 közepén nyitotta meg a 8,9 megawatt teljesítmény előállítására képes tömböt a Hollandia keleti részén fekvő Armhoedében. Az egykori hulladéklerakó most mintegy 2500 háztartás számára elegendő áramot termel – írta a Thomson Reuters Alapítvány tudósítása alapján a Szabad Európa.

A projekt tükrözi Hollandia szélesebb körű törekvését – az országban jelenleg több mint 48 millió napelem van telepítve –, hogy innovatív helyeket találjanak az új megújuló energia-kapacitások elhelyezésére.

Mivel a világon szinte mindenütt kevés a megújuló energiaforrások elhelyezésére alkalmas terület, a holland tapasztalatok – többek között napelem elhelyezése parkolókban, mesterséges tavakon, juhlegelőkön, eperfarmokon, használaton kívüli templomokon, vasútállomásokon és repülőtereken – világszerte ösztönzőleg hathatnak a megújuló energiaforrások elhelyezésére.

„Mivel Hollandiában kevés hely áll rendelkezésünkre, fontos, hogy kihasználjuk a földet” – mondta Bernd Nijen Twilhaar, a Solarfields holland napenergia-fejlesztő cég koordinátora. A vállalat nagy naperőműparkokat kezel, legalább 450 ezr panelt telepített az országban.

„Innovatívnak és kreatívnak kell lennünk, hogy meg tudjuk termelni azt az áramot, amire Hollandiának szüksége van ahhoz, hogy zöld legyen” – tette hozzá.

A Solar Power Europe ágazati szövetség szerint Hollandiában ma átlagosan két napelem jut egy lakosra. A telepített kapacitás meghaladja az egy főre jutó egy kilowattot (KW), így az ország az egy főre jutó panelek számát tekintve Európa naperőművének nevezhető.

Épül a napelemtelep Armhoedében

A napenergia-fejlesztők és -elemzők szerint a bővülés hátterében a berendezések árának nagymértékű esése, a hatékony energiatámogatási rendszer és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus kormányzati célok állnak.

A cikk szerint a holland kormány célja, hogy 2030-ra a villamos energia 70 százaléka megújuló energiaforrásból származzon, főként a nap- és szélenergia-kapacitás bővítése révén, mivel Európa hat legszennyezőbb országának egyikeként igyekszik csökkenteni a kibocsátását.

Az Európai Unió (EU) számos országához hasonlóan Hollandia is csökkenti az Oroszországtól való energiafüggőségét az ukrajnai háború miatt.

A holland nap- és szélerőművek segítettek betölteni a gázerőművek által hagyott villamosenergia-ellátási űrt, miközben üzemeltetésük a rekordmagas gázárak közepette amúgy is veszteségessé vált.

A holland termőföld azonban az egyik legdrágább az EU-ban, ami költségessé teszi a napenergiatervek megvalósítását.

Emiatt, valamint az ország nagy népsűrűségének következtében a napelemes cégeknek találékonynak kell lenniük, hogy helyet találjanak.

Európa vezető napenergia-termelője

Az elmúlt években Hollandia törvénybe iktatta az olyan éghajlati célokat, mint a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés, megfogadta, hogy korlátozza a szárazföldi gáz- és olajfúrásokat, és általában véve növelte a környezetvédelemre fordított kiadásokat. Az ország 2022-es, megújuló energiaforrásokra szánt költségvetése 13 milliárd euró (13,9 milliárd dollár).

Tavaly Hollandia az áram 14 százalékát naperőművekből állította elő – a 2015-ös egy százalékhoz képest –, ezzel először előzte meg a széntüzelésű energiatermelést.

A napenergiából előállított villamos energia aránya itt a legmagasabb az EU-ban – közölte az Ember Climate tanácsadó csoport.

Az energiaügyi minisztérium szerint ezzel párhuzamosan az ország nettó mérési rendszere alapján – amelyet 2004-ben hoztak létre, és lehetővé teszi a napelemekkel rendelkező háztartások számára, hogy zöldáramtermelésüket beszámítsák a fogyasztásukba – ma már több mint kétmillió háztartás termel megújuló energiát.

A holland kormány vizsgálja, hogyan lehetne megváltoztatni a területrendezést és a pénzügyi támogatást, hogy ösztönözzék a tájba jobban beilleszkedő naperőművek építését – közölte az energiaügyi minisztérium szóvivője.

Napelempark a víz felett Hollandiában

Joeri Jacobs, aki zöldenergia-projektek építésével foglalkozik az Afvalzorg hulladékgazdálkodási vállalatnál, MacGyver-szerűnek nevezte a megújuló energiaforrások holland megközelítését – utalva a nyolcvanas évekbeli amerikai tévésorozatra, amely egy leleményes titkos ügynökről szólt, aki hétköznapi tárgyakból zseniális eszközöket rakott össze.

„Fogjuk a különböző energetikai technológiákat, rakjuk őket egymásra, és próbáljunk meg olyan kombinációt létrehozni, amely működik” – mondta Jacobs, akinek cége egy helyi közműszolgáltatóval együttműködve használaton kívüli hulladéklerakókat alakított át napenergiafarmmá.

„Eltart egy darabig, de ha egyszer mindenki felpattan a vonatra, akkor viszonylag gyorsan megvalósítjuk Hollandiában.”

A helyi érdek előtérbe helyezése

Az alacsonyan fekvő ország felszínének közel 20 százaléka víz. A napenergia-fejlesztők, köztük a GroenLeven ezt kihasználva mesterséges tavakra telepítettek farmokat.

A vállalat több mint 500 ezer napelemet telepített a holland vizekre. Ezzel Hollandia Kína után világviszonylatban a második az ilyen jellegű telepítések terén.

Vízen úszó napelemek Hollandiában – Fotó: Thomson Reuters Foundation/Karolin Schaps

„Az úszó napelem ötlete Hollandiában korábban merült fel, mint más országokban” – mondta Benedikt Ortmann, a BayWa r.e. német megújuló energiával foglalkozó vállalat, a GroenLeven 2018-ban felvásárolt globális napenergia-projektekért felelős igazgatója.

A holland példán felbuzdulva a BayWa r.e. most több úszó napelemes telephelyet épít ki európai országokban, Belgiumban, Ausztriában és Franciaországban.

A holland cégek azt is keresik, hogyan lehetne a naperőműveket a mezőgazdasági termelés mellett működtetni.

Közös használat

„Ahelyett, hogy azon harcolnánk, ki kapja meg a földterülethez való hozzáférést, inkább olyan megoldásokat találunk ki, amelyekkel közösen használhatjuk” – mondta Carel Kooij, a svéd Vattenfall közműszolgáltató holland leányvállalatának nagyméretű fotovoltaikáért (PV) felelős üzletfejlesztési vezetője.

Az egyik úgynevezett Agri-PV-projekt keretében szamócát (epret) és málnát termesztenek a napelemes tető alatt, felváltva a gazdák által hagyományosan használt műanyagfólia-tetőt.

A 4 éves kísérleti időszak felénél a projekt vezetői elmondták, hogy a növényeknek 25 százalékkal kevesebb vízre van szükségük, mivel védve vannak a naptól, ami az öntözővíz megtakarítását jelentheti egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás egyre forróbb és szárazabb nyarakat okoz.

A holland napenergia-fejlesztők szerint az új projekteket mindenütt a helyi érdekeket szem előtt tartva kell megtervezni.

Fejlesztés és megújuló energia

Az ország 2019-es éghajlatvédelmi terve például előírja, hogy a megújuló energiával kapcsolatos projekteknek arra kell törekedniük, hogy az általuk termelt zöldenergia 50 százalékát a helyi lakosoknak juttassák.

Bár ez jogilag nem kötelező érvényű, a fejlesztők készek befektetni a közösségbe – például a megtermelt megújuló energia egy százalékát a helyi energiaszövetkezeteknek küldik, vagy társadalmi-gazdasági alapot hoznak létre az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítására.

„Mivel Hollandia olyan kicsi, mindig valakinek a hátsó udvarában dolgozunk” – mondta Robert van der Horst, a TPSolar projektfejlesztője.

„Beszélni kell az emberekkel, meg kell vitatni, hogy mi a legjobb egy adott terület számára. Aztán megpróbálod ezt fokozni a napelemparkoddal” – fogalmazott.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Milliós károk helyett százezres felújítás „Szépülő gazdaság” sorozatunkban praktikus tanácsokat gyűjtünk össze azon olvasóinknak, akik gazdaságuk fejlesztésére készülnek. Első javaslatunk: kez...
Mezőgazdasági épületek felújítása, utólagos hőszig... Figyelem: szakember igénybe vétele elengedhetetlen, de nem árt, ha magunk is tisztában vagyunk azzal, milyen megoldások közül választhatunk, ha állatt...
Energetikai felújítások a mezőgazdaságban – ... Jelentős energia megtakarításról számoltak be a ’70-es években épült, és 2008-ban a Hoesch Planeel® Siding sávos burkolatával szinte passzívházzá alak...
Sürgős segítségre van szüksége a mezőgazdaságnak?... Az AGRO.bio Hungary Kft sajtótájékoztatóján jártunk, ahol a cég vezetői és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa ismertette meg velünk a je...
Amikor igény az épületen belüli speciális körülmén... Mezőgazdasági termények tárolása, élelmiszer feldolgozás során gyakran elvárás az épületen belüli, az átlagostól eltérő klíma kialakítása. Különleges ...