FÓKUSZBAN: AgroFIN – Finanszírozási lehetőségek az agráriumban

Időpont: 2019. november 19. kedd
Helyszín: New York Palace, The Dedica Anthology

Még mindig keveset tudunk az új Közös Agrár Politika részleteiről, de az agrárium szereplőinek előre kell menekülnie. Már most látszik, hogy az idei évben megvalósult fejlesztések milyen hatással voltak a szektorra, ám a jövőben akár saját tőkéből, akár más forrásból további beruházások szükségesek. Őszi konferenciánk a financiális lehetőségekre helyezi a hangsúlyt, kiemelt témaként az öntözésfejlesztés és a sertéstenyésztés kap szerepet.

A Konferencia moderátora: Schilling Tamás, a Haszon Agrár Magazin főszerkesztője

9:00 – 9:20 Megnyitó előadás: Dr. Nagy István, agrárminiszter
Téma: Évértékelő és kitekintés 2020-ra
Hogyan értékeli az elmúlt évet a minisztérium, milyen prioritások fogalmazódnak meg rövid és hosszú távon? Hol helyezkedik el a magyar agrárszektor a világban? Az öntözésfejlesztés kiemelt területnek tűnik a következő években, milyen eredményekre számít a tárca és milyen forrásokat biztosít ehhez?

9:20 – 9:40 Előadás: Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár
Téma: A Vidékfejlesztési Támogatások jövője

Hogyan készüljünk fel a 2020 utáni időszakra? Hogyan érhetőek el a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásai az agrárium szereplői számára? Mitől lesz egy fejlesztés, vagy projekt támogatható? Mik a fő célkitűzések, milyen mértékben várhatóak pályázati források?

9:40 – 10:20 Kerekasztal: Pénzügyi Szemmel
Hogyan értékelik 2019-et a pénzpiac szereplői?
Résztvevők:

  • Andorka Miklós, a MAPI stratégiai igazgatója
  • Antal Áron, Takarékbank Agrár Üzletág
  • Benedek Fülöp, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának vezetője
  • Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője
  • Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója

10:20 – 10:40 Előadás: Győrffy Balázs, a NAK elnöke
Téma: A Mercosur megállapodás

Két évtizedes tárgyalási folyamatot követően az Európai Unió és a Mercosur-országok átfogó kereskedelmi megállapodásról döntöttek. Ennek kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztja az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezetek aggodalmát. Mit jelenthet mindez a gyakorlatban? Hogyan készülhetnek fel a gazdák?

10:40 – 11:00 Előadás: Ökrös Mariann, a Magyar Libamáj Szövetség elnöke
Téma: Kárpát-Haza prémium termékei; Minden, ami Magyar Brand és Szemléletformálás Projektek
Sokat halljuk, hogy libamáj nagyhatalom vagyunk, de az exportpiac most hogyan néz ki, kik a legnagyobb felvevők, számíthatnak-e a szereplők arra, hogy új piacok nyílnak meg? Illetve itthon mi a helyzet a fogyasztással, az 1700 tonnából mennyi fogy itthon, emelkedik-e az itthoni fogyasztás?

11:00 – 11:20 Előadás: Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke
Téma: Nehéz évet zárnak a hazai gabonatermesztők

Április-májusban még közel katasztrofálisnak tűnt a gabonatermesztők éve, az aratás után azonban erős átlagos, sőt volt ahol kifejezetten jó évről beszélhetünk. Mi történt és minek köszönhető, hogy egy ilyen kihívásokkal teli évben mégis sikerült a hajrá?

11:20 – 11:50 Kávészünet és networking

11:50 – 12:10 Előadás: Claessens Peter, a Claessens cégcsoport ügyvezetője
Téma: Állattartó nagyüzemek jövője
Az új KAP a nagyüzemektől vonna el támogatást. Hogyan érinti ez a nagy sertéstelepeket, az elmúlt évek fejlesztései adnak annyi versenyelőnyt, hogy sikeres tudjon maradni egy nagyüzem?

12:10 – 12:50 Kerekasztal: Harc a sertésbetegségek ellen
Újra a határon a pestis, de tavaly elég sikeresen átvészelte a hazai szektor a kórt. Hogyan sikerül mindez? Milyen intézkedések, telepfejlesztések segíthetnek a kór megállításában? Mi a helyzet most itthon a PRRS betegséggel?
Résztvevők:

  • Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. igazgatója
  • Claessens Peter, a Claessens cégcsoport ügyvezetője
  • Dr. Gombos Zoltán, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály vezetője
  • Kövesdi József, a SENIT Kft. ügyvezetője
  • Pásztor Attila, Hatagro Higiéniai Kft. ügyvezetője

12:50 – 13:10 Előadás: Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára
Téma: A Fejlődő Vidék
Hogyan látja a vidék fejlődésének trendjeit az MNVH? Milyen további célkitűzések segítik a vidéki gazdák életét, mik a jövőbeli tervek? Hol tart ma a vidék felzárkóztatása?

13:10 – 13:30 Előadás: Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok termelési vezérigazgató helyettese
Téma: Öntözésfejlesztés, mint megoldás
A klímaváltozás, illetve a 21 század elvárásainak való megfelelés érdekében természetesen az öntözés fejlesztés napirenden van a társaságnál. A Nemzeti Ménesbirtokon modernizálással a cél a legalább 70 százalékos arány elérése. A fejlesztés eredményeként szeretnék 6250 hektárra növelni az öntözhető területek arányát, amiből 4300 hektár lenne egyidejűleg öntözhető. Hogyan valósul meg és mit várnak a fejlesztéstől?

13:30 – 13:50 Előadás: Magyary Péter, a KITE Zrt. finanszírozási igazgatója
Téma: Gépfinanszírozás, mint a gazdasági bővülés eszköze
A standard mezőgazdasági gépek (traktor, kombájn, teleszkópos rakodó, munkagépek stb.) illetve a speciális berendezések (öntözőberendezések, komplett jégháló rendszerek, fóliasátor stb.) finanszíroztatási megoldásai közvetített szolgáltatás útján. Mik a feltételei és kiknek éri meg a lízingfinanszírozás?

14:00 – Ebéd és networking a szálloda éttermében

Jelen dokumentumban rögzített programterv csupán tervezet, amely a meghirdetett konferencia tervezett, felkért előadóinak körét rögzíti, ily módon az esetleges lemondások esetére a szervező a programváltozás jogát fenntartja.

Tari Attila szervező
Mobil: +36 30 487 9798
E-mail: tari.attila@kodmedia.hu

További részletekért és a jelentkezéshez látogasson el az esemény weboldalára!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram – JÚNIUS ... A hónap végéig lehet már csak igényelni az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram keretében hitelt a 6 milliárd Ft-os keretből. Egyéni vállalkozások...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Támogatásokon innen és túl Nem rosszak a terméshozamok, de az eső még gondot okozhat; élen járunk agrárkutatásban; megmentik az almatermelőket; több támogatás kerül a mezőgazdas...
EU: stratégiai kérdés a fenntartható agrárium Csökkenő termőterület, rendelkezésre álló erőforrások szűkülése, globális felmelegedés… Mindezek következtében egyre nagyobb kihívás a mezőgazdaság sz...
Változik a belvizes területek bejelentésének módja... A belvízzel érintett mezőgazdasági területeken bekövetkezett kártételeket az új kárenyhítési rendszerben elektronikus úton lehet bejelenteni.  Az új ...