Hogyan fokozza a szántóföldi biostimulátor a hozamot?

A hozamnövelő készítmények biológiailag aktív hatóanyagokkal és hozzáadott mikroelemekkel ösztönzik a növényt. A szántóföldi biostimulátor segíti a tápanyagok szállítását, a sejtosztódás támogatásával növeli a szemek számát és ezermagtömegét, az olajsav-bioszintézis hatékonyságának fokozásával javítja a beltartalmi értéket is.

Az utóbbi évtizedben hatalmas változások történtek a szántóföldi növénytermesztés területén. Egyre nagyobb teret kapnak a precíziós gazdálkodás technológia elemei, egyre több gazdálkodónál figyelhető meg szemléletváltás a termesztésben is. Ezzel párhuzamosan olyan új, eddig nem használt input anyagok jelennek meg a hazai piacon is, amelyek a gazdaságosabb termelést teszik lehetővé.

A szántóföldi biostimulátor látványos javulást eredményez a hozamban
A szántóföldi biostimulátor látványos javulást eredményez a hozamban
YieldOn, a szántóföldi biostimulátor hozamfokozó

Ki ne szeretne szignifikáns hozamnövekedést elérni? A biostimulátor különböző növényélettani folyamatok szabályozásával növeli a tápanyagok felvételét és szállítását. Továbbá fokozza a sejtosztódás intenzitását, valamint segíti az olajsav-bioszintézist és a transzport-folyamatokat. Ennek köszönhetően pedig emelkednek a hozamok és javulnak a szemek beltartalmi értékei.

Ezt a számos Magyarországon elvégzett kísérleti eredmény bizonyítja, melyet a YieldOn-nal kapcsolatban, az utóbbi években kisparcellán és üzemi körülmények között folytatott a Malagrow Kft. a Valagro cégcsoporttal közösen.

A különböző algakészítmények és a különféle hatásmechanizmussal rendelkező biostimulátorok könnyen beilleszthetőek minden szántóföldi kultúra termesztéstechnológiájába. Számos olyan terméket találni a piacon, melyek használatával valóban jelentősen növelhetőek a betakarított hozamok.

Ezt mutatta a YieldOn Mezőszilasi kísérlete napraforgón
Ezt mutatta a YieldOn Mezőszilasi kísérlete napraforgón

A YieldOn hozamnövelő készítmény a Valagro, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének legújabb fejlesztése. A cég egy szántóföldi körülmények között hatékony, kedvező hektárköltségű, új generációs biostimulátort dobott piacra.

A készítmény hazai bevezetésére 2018-ban kerül sor.

Az ezt megelőző 2 évben a YieldOn-t több, mint 60 üzemi, 5-10 ha közötti parcellaméretű és számos többismétléses, kisparcellás kísérlet során tesztelték. A kísérletek célja a termék hazai adaptációja volt.

A hazai kísérletek esetében kifejezetten arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan működik a termék a mi klímánkon és a több szempontból is sajátságos magyar technológiai színvonalon. Már a kísérleti helyszíneket is ezek alapján válogatták meg. Együtt dolgoztak a meglehetősen különböző technológiákat alkalmazó termelőkkel. A másik nagyon fontos kérdés a dózisok mellett a termék hatékonyságának alakulása az adott növénykultúra különböző fenológájában történő kijuttatás esetén. Az így nyert több száz adat feldolgozásával lehetővé vált, hogy a YieldOn-t a hazai viszonyokra alapozott dózisokban, a leghatékonyabb fenofázisokban tudják ajánlani.

Az elmúlt 2 év vizsgálatai során a megfigyelt növénykultúrák mindegyikében (gabona, repce, napraforgó, kukorica, szója, borsó) szignifikáns hozamnövekedést mértek. A 65 db szántóföldi kísérlet átlagos hozamnövekedése közel 8 százalékos, ami a termék kedvező árképzésének köszönhetően különösen hatékony és gazdaságos megoldást jelenthet a szántóföldi gazdálkodók számára. A hozamnövekedés mellett több esetben vizsgálták a készítmény minőségi paraméterekre (fehérje, sikér, olajtartalom) gyakorolt hatását is. A hivatalos jegyzőkönyvek alapján megállapították, hogy a termék a hozamok mellett a beltartalmi értékekre is pozitív hatással van.

YieldOn-eredmény Zalaszentjakabon
YieldOn-eredmény Zalaszentjakabon
A titok a YieldOn egyedi összetételében és hatásmechanizmusában rejlik.

A három különböző növénycsaládból kivont, biológiailag aktív hatóanyagoknak és a hozzáadott mikroelemeknek (Mn, Zn, Mo) köszönhetően a biostimulátor javítja a tápanyagok felvételét, a cukrok és a kész tápanyagok szállítását. A sejtosztódás támogatásával pedig növeli a szemek számát és ezermagtömegét, míg az olajsavbioszintézis hatékonyságának fokozásával jelentős mértékben javítja a beltartalmi értékeket is.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

„A csapból is pocok folyik”- Agrárhír összefoglaló... Hamarosan vége az orosz hústilalomnak; új burgonyafajtát nemesítenek; pockok miatt lehet csak közepes a gabona terméshozama; több a mezőgazdasági beru...
Mennyi repcénk és mennyi napraforgónk lesz idén?... Javában folyik az aratás, mindenki a búzáról beszél. Ahol nem, ott éppen a görögdinnye van terítéken. Ám fontos részt képvisel a hazai agráriumban a n...
Agrodat – Adat. Tudás. Fejlődés. Az Agrodat projekt célja egy növénytermesztési döntéstámogató rendszer megvalósítása, valamint egy tudásközpont létrehozása, melyek segítségével a gaz...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor... Az utóbbi évtizedben jelentős változások zajlanak a szántóföldi növénytermesztés területén úgy világszerte, mint hazánkban. Egyre nagyobb teret kapnak...
Jól hozhat a napraforgó: 4 tonna feletti termés is... A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya a jelenlegi kedvezőbb felvá...