Fokhagymafajták és tulajdonságaik

A magyar konyha egyik legfontosabb zöldség– és fűszernövénye a fokhagyma. Termesztése nem nehéz, legyen szó őszi, vagy éppen tavaszi fajtákról. Az alaposan előkészített magágyat meghálálja, egyes fajták akár 20 t/ha terméshozamot is képesek produkálni. Lássuk hát, melyek a legkedveltebb fokhagymafajták.

GK Lelexír

A GK Lelexír egy állami elismeréssel bíró, makói fokhagymafajta, amely klón szelekció által került termesztésbe. Lombozata középzöld színű, ritkás, alacsony növésű. A hagymafejben a gerezdeket többrétegű, fehér színű buroklevelek ölelik körül. Tavaszi ültetésű fajta, a legnagyobb hozamot márciusi ültetés esetén produkálja. Betakarítása júliusra tehető. Rendkívül jól tárolható fajta, amely átlagon felüli fűszerező értékkel rendelkezik.

A fokhagymát fajtától függően boríthatja hófehér buroklevél... (Fotó: nepszava.com)
A fokhagymát fajtától függően boríthatja hófehér buroklevél… (Fotó: nepszava.com)

 

Toscanor

A Toscanor fajta elsősorban tavaszi ültetésű fokhagymafajta. Fontos, hogy legkésőbb április végéig a földbe kerüljenek a gerezdek. A növény magszárat nem fejleszt, lombozata üdezöld színű. A kerek és zömök fokhagymafejek hosszúkás gerezdekből tevődnek össze, melyeket fehéres-rózsaszín buroklevelek takarnak. A GK Lelexír fajtához hasonlóan kiválóan tárolható. Július közepétől augusztus közepéig takarítható be.

Makói őszi

Híres, magyar fokhagymafajta, amely a legnevesebb hagymatermesztő tájunkról származik. Rendkívüli fűszerező képességével méltán válhatott híressé. Sűrű, középzöld színű lombozatot fejleszt, magszárat nem nevel. A hagymafejek általában 8 gerezdből állnak össze. Középhosszú tenyészidejének köszönhetően október közepéig a talajba kell juttatni, hogy kellőképpen megerősödve várhassák növényeink a telet. Betakarítása június végén ideális, akár 20 t/ha termésátlagra is számíthatunk megfelelő termesztési körülmények között.

Germidour

A Germidour fajta esetében szintén egy őszi fokhagymafajtáról van szó, amely nem nevel magszárat. Talajba juttatása már szeptember elején elkezdődhet, de november végéig meg kell történnie. Betakarításra (amely június elejétől július elejéig tart) szabályos formájú, nagyméretű fejeket nevel. A nagyméretű fejekben telt, formás gerezdek helyezkednek el. Érdekessége, hogy lilás színűek a takarólevelek, így a fokhagymafej lilás csíkozottságot mutat.

...vagy éppen lilás-rózsaszínes buroklevél is. (Fotó: noinetcafe.hu)
…vagy éppen lilás-rózsaszínes buroklevél is. (Fotó: noinetcafe.hu)

 

Sprint

Az eddig kivesézett fajtákkal ellentétben a Sprint – amely egy francia fajta – növekedése során magszárat is fejleszt. A magszár mellet, melyen a magokat tartalmazó, úgynevezett bulba ül, dús lombozatot nevel. A levelek hossza elérheti akár a 90 cm-t is. Erőteljes növekedésű, ezért hazai körülmények között hajlamos a kifagyásra. Ezt úgy kerülhetjük el, ha november legvégén ültetjük és szalmával takarjuk a kelést. optimális körülmények között akár június elején is megkezdődhet a betakarítás. Hatalmas fejeket hoz, gerezdjei formásak, ízletesek. A hagymafejet lilásan csíkozott héj fedi. Egyetlen negatívuma, hogy rövidebb ideig tárolható a többi őszi fajtánál.

Arno

Ez a francia fokhagymafajta nem fejleszt túlzottan sűrű lombozatot, valamint magszárat sem nevel. Leveleinek színe sötétzöld. Kelése rendkívül vontatott, akár 10 hetet is igénybe vehet. Ennek köszönhetően a hazai viszonyok között csekély a kifagyás veszélye. Őszi fajta révén ősszel kell elduggatni a gerezdeket, míg betakarítása legkorábban július elején kezdődhet el. A fokhagymafejekre jellemző, hogy több gerezdkörön neveli a gerezdeket, ezért nagyszámú, akár 20 gerezd is alkothatja a fejet. Magas terméshozama mellett népszerűségét a hosszú tárolhatósága is megalapozta.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nem csak a kínai fokhagyma kékülhet be Sokan szidják a kínai fokhagymát, de még többen veszik. Ennek oka az alacsony ára, viszont a minőségében vannak kivetni valók. Például előszeretettel ...
Hiány és drágulás az idei fokhagymapiacon Leállt a kínai export, ezért árrobbanás várható a fokhagyma piacán. Miközben Ázsia legnagyobb országa a COVID-19 koronavírus-járvány miatt teljesen l...
A keveset keresett, de értékes zöldvágott fokhagym... A zöldvágott fokhagyma fogyasztásának is van értelme. Akárcsak a vöröshagyma esetében, a még szárral, vagy 5-10 centiméteres szárcsonkkal maradó zsen...