Fogadjuk el: akár harminc százalékkal is drágulhat a zöldség-gyümölcs idén

Az április eleji fagyok országszerte komoly károkat okoztak a gyümölcstermesztőknek, olvastuk a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából. Még számos gyümölcsfaj virágzik, ezért a termelők még reménykednek. 

Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan már hozzá kell szoknunk – mondta Apáti Ferenc, a terméktanács elnöke. Úgy látja, hogy egyre gyakoribb az enyhe januári, februári évkezdet, ami miatt rendkívül korán megindul a fák rügypattanása, virágzása. A március-április folyamán visszatérő többnapos lehűlés elháríthatatlan, az únevezett kevert fagyok nagy károkat okoztak az elmúlt három évben, nemcsak hazai, hanem európai szinten is.

Kajszibarackból és őszibarackból is nagyon nagy lesz a terméskiesés (Fotó: Pixabay)

Az abnormális tavaszi időjárás következményeként kialakuló jelentős terméskiesés az oka a tapasztalható magas gyümölcsáraknak. A szakember szerint már most prognosztizálható, hogy kajszibarackból és őszibarackból lesz nagyon nagy terméskiesés, hazai és európai szinten egyaránt, így ezekért a gyümölcsökért kell magasabb összeget fizetnünk – olvastuk az Index összeállításában.

A többi gyümölcs esetében még van remény egy közepes, normális termésre, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal és árakkal, de ezt csak május közepe után, a fagyvédelmes időszak elmúltával lehet kijelenteni, mert addig még bármikor jöhetnek újabb éjszakai fagyok, melyek néhány óra leforgása alatt teljesen átírhatják az idei gyümölcspiacot.

Az idei tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsfajt károsítottak, termőhelytől függően, és ez alól a szamóca sem volt kivétel.

Apáti Ferenc elmondta, hogy az időjárás miatt két-három hetes csúszásban van a termés a  megszokotthoz képest, de most még egy normális szezonra számítanak a termelők, közepes árszínvonallal. A szakember hozzátette, még a szamócaszezont is átírhatja bármikor egy éjszakai fagy, vagy a júniusi extrém esős periódus, amikor könnyen elrohadhat a szamócatermés akár tíz százaléka, jelentős terméskiesést, és magas árakat eredményezve. Az eperszezon lassan elindul, amelynek a kilónkénti induló ára 3500 forint körül lehet, de szezon végére sem várható, hogy olcsón juthatunk hozzá.

Hasonló a helyzet a másik közkedvelt gyümölccsel, a cseresznyével is. Most zajlik a virágzása, így abszolút megjósolhatatlan a termés, különös tekintettel az eddigi és akár még a következő két hétben várható fagykárokra. 

A zöldségpiacon is újabb áremelkedésre lehet számítani, mivel a kora tavaszi zord időjárás miatt kevesebb zöldség kerül idén a boltokba, ami egyúttal áremelkedést is jelent.

Szinte egész áprilisban több alkalommal is elfagyott a termés Magyarországon, de a szomszédos országokbant is. A korai burgonya is megsínylette a fagyokat, a megszokottnál minimum két-három héttel később lesz szabadföldi újburgonya, ami azt fogja eredményezni, hogy a fóliás burgonyák után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig ismét az árak emelkedését hozza majd.

A korai burgonya is megsínylette a fagyokat (Fotó: Pixabay)

A vásárolók terméktől függően átlagosan 10-30 százalékos áremelkedéssel találkozhatnak a boltokban vagy a piacokon. Ez a Covid–19 miatt kialakult nehézségekkel is magyarázható, mivel drágult a munkaerő és nehezebbé vált a munkaszervezés. Az áremelkedés elsősorban a kereskedelmi oldalról jelentkezik. A nagy multinacionális áruházak legalább 5-15 százalékkal növelték a frisspiaci termékek fogyasztói árát, azonban ez az emelés nem jelent meg a termelői oldalon. 

Az eleve drágább bio- vagy organikus zöldségek sem ússzák meg az árak emelkedését, ezeknél is okozott problémákat a hideg tavasz. A drágább árfekvés egyik okaként a magasabb a munkabérköltségeket emeli ki a szakember, hiszen speciális tudást és sokszor több munkaórát jelent a fenntarthatóság.

A másik fontos szempont a kisebb termékvolumen, azaz kevesebb a termés, mint a hagyományos gazdálkodás esetében. Így a speciális szakértelmet kívánó terület kevesebb termelőt és nagyobb keresletet eredményez, ami természetesen magasabb egységárat okoz a gyümölcs vagy a zöldség esetében.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Rekordtermést szüretelhetnek idén az ország cseres... A kedvező időjárásnak köszönhetően minőségét és mennyiségét tekintve is átlagon felüli termésre számítanak idén az ország cseresznyéskertjeként is eml...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Import zöldség árak a Budapesti Nagybani Piacról –... Sokat változott az import zöldségek ára a 25. héten a Budapesti Nagybani Piacon. Görögdinnyéből nagy a választék. A részletekért olvasson tovább. A f...
Belföldi gyümölcsárak a vidéki nagybani piacokról ... Hektikusan változott a vidéki nagybani piacokon a belföldi gyümölcsök termelői ára: jó néhány a felére csökkent, de volt, ami emelkedett. A részleteké...